درد لگن ؛دلایل، علائم و درمان آن

  • Home
  • درد لگن ؛دلایل، علائم و درمان آن

دسته بندی ها

نوبت گیری

نام(ضروری)
YYYY slash MM slash DD
درد لگن ؛دلایل، علائم و درمان آن

درد لگن

مفصل ران یک مفصل گوی و حفره‌ای است که به حرکت پاها هنگام انجام فعالیت‌های روزمرّه‌ای چون راه رفتن و بالا و پایین رفتن از پله‌ها کمک می‌کند.

این مفصل با وجود برخورداری از یک دامنه حرکتی مناسب، بسیار پایدار است و به ندرت، حتی پس از وارد شدن ضربه‌ی شدید، دچار دررفتگی و درد باسن و لگن می‌شود.

درد استخوان لگن مشکل رایجی است که میتواند به دلائل متعددی ایجاد شود. شناسایی محل دقیق درد لگن سرنخ مهم و موثری در تشخیص علت درد باسن است. اختلالات ناحیه لگن باعث ایجاد درد در ناحیه داخلی مفصل لگن وکشاله ران میشود.

درد لگن درناحیه خارجی لگن، ناحیه بالای ران و بالای باسن معمولا ناشی از اختلال در ماهیچه ها، لیگامنت های، تاندون ها و بافت های نرم دیگری در اطراف مفصل لگن است.

علت درد باسن در بعضی از مواقع می تواند بیماری دیگر نواحی بدن مانند اختلال در ناحیه تحتانی مفصل کمر و زانو ایجاد شود. به این نوع دردها، دردهای ارجاعی گفته میشود. در اکثر موارد اکثر درد لگن با درمان های خانگی و خود مراقبتی کنترل می شوند.

علائم مربوط به درد لگن

درد می‌تواند علائم بسیار زیادی به همراه داشته باشد، بعضی از شایع‌ترین این علائم عبارتند از:

  1. گرفتگی عضلات ناشی از قاعدگی
  2. درد قاعدگی
  3. خونریزی، لکه‌بینی یا ترشحات واژنی
  4. درد و ناراحتی هنگام دفع ادرار
  5. یبوست یا اسهال
  6. نفخ یا انباشتگی گاز معده
  7. خونریزی در زمان حرکت شکم
  8. درد شدید در زمان رابطه جنسی
  9. تب یا یخ کردن بدن
  10. درد در ناحیه مفصل لگن
  11. درد در کشاله ران

نوبت گیری دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد

علل درد استخوان لگن

  • پارگی لابروم:

پارگی لابروم مفصل ران، عبارت است از پاره شدن غضروف حلقه مانند دور حفره‌ی حقه‌ای که نقش ضربه‌گیر را برای مفصل ران بازی می‌کند.

  • سینوویت:

این عارضه معمولاً در ورزشکاران و به همراه دیگر عارضه‌های مربوط به مفصل ران ایجاد می‌شود. پارگی لابروم، آرتروز، پیچ‌خوردگی رباط‌ها و یا کندروپاتی (در انتهای استخوان‌ها) ازجمله عارضه‌هایی می‌باشند که ممکن است باعث ایجاد سینوویت شده و یا همراه با آن وجود داشته باشند.

  • استئوآرتریت در مفصل ران:

استئوآرتریت یک عارضه‌ی تخریبی است که در اثر فرسایش در مفصل ران به وجود می‌آید. ما علائم، علل و روش‌های درمان آن را بررسی می‌کنیم.

درمان درد لگن توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

  • شکستگی لگن در اثر فشار:

این نوع شکستگی، یک ترک باریک در استخوان بزرگ لگن می‌باشد که در اثر فشار یا ضربات مکرر ایجاد می‌شود نه یک ضربه‌ی محکم و یا یک حادثه.

  • در رفتگی مفصل ران:

دررفتگی مفصل ران زمانی اتفاق می‌افتد که سر گوی مانند استخوان ران از کاسه‌ی مفصل واقع در استخوان لگن خارج شود. در بیشتر موارد، این اتفاق نیازمند وارد شدن ضربه‌ی شدید به استخوان ران می‌باشد.

  • پیچ‌ خوردگی مفصل ران:

این عارضه در اثر آسیب یکی از رباط‌های دربرگیرنده‌ی مفصل ران ایجاد می‌شود. این آسیب با وارد شدن نیروی بسیار شدید به پا و در اثر کشیده شدن بیش‌ازحد یکی از رباط‌ها ایجاد می‌شود و چندان رایج نیست.

  • بورسیت مفصل ران:

این عارضه که با نام بورسیت تروکانتر نیز شناخته می‌شود، عبارت است از التهاب بورس که کیسه‌ای کوچک و حاوی مایع است و اصطکاک بین تاندون و استخوان را کاهش می‌دهد. بورس می‌تواند دچار التهاب شده و موجب احساس درد در ناحیه‌ی لگن و باسن شود.

  • مفصل ران صدا دار:

عارضه‌ای است که معمولاً در رقاص‌ها دیده شده و در طی آن صداهایی از درون مفصل شنیده شده و احساس عجیبی را به همراه خواهد داشت.

  • لغزش سر استخوان ران:

این عارضه زمانی ایجاد می‌شود که گردن یا سر استخوان ران دچار شکستگی شده باشد. این عارضه در پسران بین ۱۱ تا ۱۶ سال بیشترین شیوع را داشته و به‌تدریج و با گذشت زمان ایجاد می‌شود.

  • آرتروز مفصل ران:

آرتروز مفصل ران عارضه‌ی شایعی است که باعث مشکلات مربوط به مفصل گوی و کاسه در محل برخورد استخوان لگن و استخوان ران می‌شود. با بروز آرتروز، مفصل عادی دچار التهاب و درد می‌شود.

  • استئونکروز:

استئونکروز مفصل ران، عارضه‌ای است که در طی آن خون‌رسانی به استخوان‌های این مفصل دچار اشکال می‌شود. با آسیب‌دیده سلول‌های استخوانی، مقاومت استخوان تا حد زیادی تحلیل رفته و استخوان نسبت به شکستگی آسیب‌پذیر می‌شود.

مطالعه کنید
سندروم منیر چیست ؟

درمان درد لگن توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

  • GTPS تاندون ها و کیسه های پر شده با مایع (بورسا):

در اطراف برجستگی بزرگ استخوان ران (بخش استخوانی برجسته ی استخوان ران) قرار دارند، را تحت تاثیر قرار می دهد. آسیب به تاندون ها یا کیسه ها می تواند باعث درد و حساسیت در مفصل ران به خصوص در شب شود.

  • نشانگان پیریفورمیس

نشانگان پیریفورمیس به علت کوتاه شدن یا سفت شدن و گرفتگی عضله پیریفورمیس رخ می‌دهد. پیریفورمیس عضله کوچکی است که در عمق لگن و باسن قرار دارد.

از آنجایی که عصب سیاتیک از زیر عضله پیریفورمیس عبور می‌کند، گرفتگی در این عضله می‌تواند بر سیاتیک فشار وارد کند و باعث درد در باسن و انتشار این درد به کمر و پشت ران شود.

بیشتر بخوانید : درد استخوان دنبالچه یا کوکسیدینی؛ علت و درمان

تقسیم بندی منشا درد لگن

در خود لگن عناصر و بافت های زیادی هستند که میتوانند مشا درد لگن باشند. مهمترین آنها مفصل ران یا هبپ، عصب سیاتیک و مفصل ساکروایلیاک هستند.
چون درک تقسیم بندی علل درد لگن بر اساس محل احساس درد راحت تر است در این مقاله انواع درد لگن را براساس محل احساس درد مورد بحث قرار میدهیم.

درد سیاتیک چگونه تشخیص داده می‌شود؟

معاینات دقیق پزشکی برای تشخیص علت مشکلات ستون فقرات و تعیین روش درمانی مناسب انجام می‌شود. معاینات و ارزیابی‌های تشخیصی عبارتند از بررسی سوابق بیماری و معاینات بالینی.

در برخی موارد تصویربرداری (مانند تصویربرداری به وسیله اشعه ایکس، سی تی و ام آر ای) و آزمایش‌های بررسی قدرت عضلات و واکنش و رفلکس عضلانی نیز انجام می‌شود.

مطالعه کنید
کلینیک درد: راهکاری برای مدیریت دردهای مزمن و حاد

درمان درد لگن توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

راه های کاهش درد لگن

اگر درد شما ناچیز است، نیازی به فوق تخصص درد ندارید. نکات زیر را برای مراقبت از خودتان امتحان کنید:

  1. ورزش آرام و ملایم: اگرچه برخی ورزش ها باعث ایجاد ناراحتی می شوند، ولی در کل ورزش کردن برای بدن مفید است تا مضر.
  2. کاهش وزن: فقط کاهش 5/2 تا 5/4 کیلوگرم از وزن اضافی بدن، باعث کاهش درد و ناراحتی شما به میزان قابل توجهی می شود.
  3. استراحت کردن: از خم کردن مکرر ناحیه لگن و فشار مستقیم روی آن خودداری کنید. روی آن قسمت لگن که درد می کند نخوابید و از نشستن طولانی مدت خودداری کنید.
  4. داروهای مسکن: استفاده از داروهای مسکن مثل استامینوفن، بروفن و ناپروکسن می تواند درد لگن را کاهش دهد.
  5. استفاده از یخ و یا گرما: چند قطعه یخ را در داخل یک کیسه فریزر قرار دهید. سپس داخل یک حوله بپیچید و روی قسمتی از لگن که درد می کند، قرار دهید.

همچنین گرم کردن قسمت دردناک لگن با استفاده از دوش آب گرم می تواند عضلات را برای انجام ورزش های کششی آماده کند که درد را کم می کنند.

اگر درمان های خانگی فوق کمکی به کاهش درد لگن شما نکردند، نزد پزشک متخصص بروید.

روش های درمان درد لگنی

درمان مخصوص دردهای لگنی به علت ایجاد آن بستگی دارد و قبل از شروع هر گونه پروسه درمانی ، پزشک شما در خصوص فرایند ، عوارض و نحوه درمان با شما صحبت می کند. روش های رایج درمان دردهای لگنی عبارتند از :

  • مصرف داروهای آنتی بیوتیک
  • مصرف داروهای ضد درد و التهاب
  • انجام تمرینات ورزشی آرام بخش مانند یوگا
  • قرص های پیشگیری از بارداری
  • جراحی
    جراحی لاپاروسکوپی: اگر به اختلال “آندومتریوز” مبتلا هستید، پزشکان می‏توانند چسبندگی و یا بافت آندومتر را با استفاده از جراحی لاپاروسکوپی از بین ببرند.
مطالعه کنید
بورسیت تاندون زانو ( بورسیت پس آنسرین ) چیست ؟

در طی جراحی لاپاروسکوپی، جراح یک ابزار بلند و باریک مشاهده (لاپاراسکوپ) را از طریق یک برش کوچک نزدیک ناف وارد نموده و بافت آندومتر را از طریق یک یا چند برش کوچک از محل خارج می‏سازد.

درمان درد لگن توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران
هیسترکتومی( برداشتن رحم): پزشک به ندرت ممکن است عمل هیسترکتومی و عمل برداشتن تخمدان دو طرفه را توصیه کند. برداشتن تخمدان ها باعث محرومیت اندومتریوز از استروژن می‏شود که برای رشد خود به آن نیاز دارد.

اگرچه عمل هیسترکتومی و برداشتن تخمدان ممکن است گزینه‏ ای باشد برای رفع علل خاص درد لگن در زنانی که سن باروری را پشت سرگذشته ‏اند، اما معمولا” انجام آن توصیه نمی‏ گردد.

  • فیزیوتراپی
  • تزریق در نقطه دردناک

در صورتی که پزشک متخصص زنان متوجه شود که شما در یک نقطه خاص احساس درد می کنید، ممکن است یک داروی بی حس کننده به آن تزریق کند. این دارو اثر بی حسی موضعی طولانی داشته و درد را متوقف می کند یا آن را کاهش می دهد.

  • تحریک اعصاب نخاعی

این درمان شامل کاشت یک دستگاه است که مسیر عصب را مسدود می‏کند، به این ترتیب سیگنال درد نمی‏تواند به مغز برسد. این روش برحسب علت درد لگن ممکن است مفید باشد.

  • رادیو فرکوانسی لگن

رادیوفرکوانسی لگن درمان بسیار جدیدی است که موجب ارسال امواج رادیوفرکوانسی در عمق مفصل لگن می شود و بنابراین بر خلاف موالیتی های سطحی در فیزیوتراپی امکان دسترسی ما به عمق لگن را از روی پوست می دهد‌ .

در صورتی که علت و ریشه فیزیولوژیک دردهای لگنی مشخص نباشد ، ممکن است پزشک شما را به یک فوق تخصص درد برای کنار آمدن با دردهای مزمن ارجاع دهد.
در برخی دیگر از موارد، ممکن است پزشک شما ترکیبی از انواع روش های درمانی مختلف شامل مصرف دارو و مکمل های غذایی، تغییرات محیطی، فیزیوتراپی و مدیریت درد را تجویز کند.

4 Comments

  1. مقاله واطلاعات بسیرمفیدوسودمندبودن وبرای درمان دردلگن بسیارکمکم کردن

    1. سلام
      خوشحالیم که برای شما مفید بود
      ممنون از پیامتون

  2. باسلام
    خدمت جنابعالی بندحدود4 ماه از ناحیه پای چپ درناحیه لگن وقسمت های ساق،مچ وانگشتان پا دچاردردشدید بوده وباتوجه به MRIنظر متخصص جراح آسیب دیدگی اعصاب درناحیه لگن می باشد پیشنهاد ایشان بلاک عصبی جهت کاهش دردمیباشد باتوجه به شرایط موجود پیشنهاد شما دراین مورد چیست ؟آیاباانجام بلاک عصبی درد ازبین می رود؟همچنین بی حسی پا امکان بهبودش هست؟
    ممنون از راهنمایی حضرتعالی

    1. سلام
      اگر ام آر ای ديسک كمر را مطرح كرده است، برحسب شدت ديسک يكي از روشهای كم تهاجمی بايد استفاده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *