مراقبت جراحی دیسک کمر

  • Home
  • مراقبت جراحی دیسک کمر

دسته بندی ها

نوبت گیری

نام(ضروری)
YYYY slash MM slash DD
مراقبت جراحی دیسک کمر

مراقبت جراحی دیسک کمر

یکی از مشکلات رایجی که در اکثر مردم دیده می شود کمر درد و دیسک کمر می باشد. برخی از افرادی که به این عارضه دچار شده اند ممکن است نیاز به عمل جراحی دیسک داشته باشند.

در این مقاله مراقبت جراحی دیسک کمر را بازگو می کنیم.

فتق دیسک کمر مشکلی است که به ستون فقرات مربوط می شود و دیسک کمر در حقیقت اصطلاحی است که عموم مردم آن را به این نام می شناسند.

این عارضه می تواند در اثر عواملی مثل بلند کردن اجسام سنگین، نشستن های طولانی مدت و ناصحیح، ضربه و حتی گاهی به صورت خود به خودی بروز کند.

زندگی بعد از جراحی دیسک کمر چگونه است؟

افراد مبتلا به مشکلات کمر و گردن مانند تمام بیماران دیگر خواهان بازگشت سلامتی و برگشت به کار و زندگی عادی خود هستند.

پزشکان و تمام متخصصان ستون فقرات با تمرکز بر روی کاهش درد تلاش می‌کنند تا این دسته از بیماران را سریع‌تر به زندگی خود بازگردانند.

به طور معمول، تمرین‌های ورزشی و مراقبت‌های محتاطانه نکاتی است که برای بهبودی مشکلات کمر خصوصا پس از جراحی دیسک کمر نیاز است.
امروزه با استفاده از تکنیک‌های جدید، پس از جراحی دیسک کمر بیماران قادر خواهند بود سریع‌تر به زندگی و کار روزانه خود برگردند.

پیش از انجام جراحی دیسک کمر لازم است انتظارات از انجام چنین عملی مورد بررسی قرار گیرد: اینکه چه مدت زمان برای ریکاوری پس از عمل جراحی دیسک کمر نیاز خواهد بود؟

چقدر واقع ‌بینانه است که فرد بتواند پس از جراحی دیسک کمر به کار خود برگردد؟ آیا فردی که چندین مرتبه جراحی دیسک کمر انجام داده قادر به بازگشت به کار عادی خود خواهد بود؟
به منظور پاسخگویی به این قبیل سوالات پیرامون بازگشت به زندگی عادی پس از جراحی دیسک کمر مطالعات پژوهشی صورت گرفته است.

بر اساس این پژوهش که بر روی ۲۲۵ بیمار بین سنین ۱۹-۶۰ سال که دارای شغل تمام وقت بوده‌اند انجام شد، مشخص شده است که اکثر بیماران که پیش از جراحی دیسک کمر شاغل بوده‌اند.

پس از جراحی دیسک کمر نیز بدون مشکل به کار خود مشغول شده‌اند و تا بازه زمانی مشخصی قادر به تحمل فشار کاری بوده‌اند.

این بیماران که پیش از جراحی دیسک کمر درد نسبتا زیادی را احساس می‌کردند، تنها طی سال اول پس از جراحی دیسک کمر بهبودی قابل توجهی در احساس درد خود داشته‌اند.

همچنین پس از جراحی دیسک کمر بیماران نیاز کمتری به مصرف داروهای مسکن داشته‌اند و از مصرف این داروها کاسته شد.

علاوه بر این عملکرد بدنی حین فعالیت‌هایی نظیر راه رفتن، نشستن، انجام فعالیت‌های تفریحی و سرگرمی طی چهار سال پس از جراحی دیسک کمر بهبود چشمگیری داشته است.

مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد تهران

بیشتر بخوانید : آندوسکوپی دیسک کمر و مزایای آن

چه داروهایی را باید بعد از جراحی مصرف کرد؟

آنتی بیوتیک های خوراکی معمولا برای مدتی بعد عمل جراحی تجویز میشوند. این داروها را بطور منظم و با دستور پزشک مصرف کنید.

بسیاری از این داروها سبب درد ،سوزش و نفخ معده و تهوع میشوند، اگر این علائم شدید بود میتوانید از پزشک خود برای قطع یا تغییر آنها مشورت بگیرید.

خصوصا اگر این حالات مانع تغذیه مناسب شما شوند قطعا مضر و آسیب رسان خواهند بود چرا که تغذیه مناسب بعد عمل جراحی برای ترمیم زخم ضروری است.

داروهای ضد التهاب برای کاهش درد محل جراحی و تسکین التهاب بافت های برش خورده استفاده میشوند، داروهایی مانند دیکلوفناک و سلکوسیب و … .

همانطور که اشاره شد عملکرد این داروها پحدود به تسکین درد نیست، نقش ضدالتهابی آنها میتواند به کنترل التهاب محل عمل و بازگشت سریعتر شما به زندگی عادی کمک کند.

مولتی ویتامین ها که به منظور تسریع در التیام زخم تجویز میشوند نیز جایگاه خود را دارند و در صدر این مکملها، ویتامین ث قرار دارد.

داروهای تقویت و تسکین دهنده ی بافت های عصبی تحریک شده مانند گاباپنتین و پره گابالین .

در برخی بیماران که آسیب بافت عصبی به دلیل فشار دیسک بیرون زده جدی و شدید بوده و خصوصا سبب دردهای سازشی و گزگز شده اند بکار میروند.

داروی تزریقی ضدانعقاد در اکثر بیماران بعد از جراحی خصوصا سنگین ستون فقرات استفاده میشود.

این دارو در زیر پوست اطراف ناف تزریق میگردد و بعد از دو سه بار تزریق توسط فرد آموزش دیده، خود شما میتوانید این کار را تا مدتی که جراحتان صلاح بداند ادامه دهید.

چگونه بیمار خود را به منزل یا شهرستان انتقال دهم؟

معمولا بهتر است بیمار از نشستن طولانی روی صندلی پرهیز کند؛ مسافرت هوایی به شهرستان دیگری از کشور احتمالا خیلی طولانی نخواهد بود و بیمار میتواند در طول مسیر یک بار از صندلی خود بلند شده و چند قدم راه برود.

در مورد وسایل نقلیه شخصی بهتر است یا روی صندلی عقب دراز بکشد و یا صندلی جلو خوابانده شده و بیمار در وضعیت راحتی روی آن قرار گیرد و هر ۴۵ دقیقه تا یک ساعت توقف و استراحتی داشته باشد.

مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد تهران

مراقبت جراحی دیسک کمر

فعالیت ی مجاز و محدودیت ها

در بیشتر موارد حس بیمار به او خواهد گفت که چه موقع زمان افزایش فعالیت های او میباشد.• شما باید به آرامی میزان فعالیت

کم کاری و عدم تحرک ممکن است سبب تاخیر در بازگشت قدرت و استقامت بدنی بیمار گردد. لازم است بیمار در هنگام بیداری هر 45 تا 60 دقیقه یکبار موقعیت خود را تغییر دهد و تحرک داشته باشد.

در روز های اولیه پس از عمل سه بار در روز از بستر بلند شده و قدم بزنید و هر بار فاصله ای که طی می نمایید را بیشتر کنید .

بهتر است هر جایی که احساس امنیت و راحتی دارید قدم بزنید اما از انجام فعالیت های ورزشی و هوازی تا زمان ملاقات بعدی با پزشک جراح اجتناب ورزید.

مواردی که لازم است پس از جراحی دیسک کمر تا زمان ملاقات با پزشک مراعات نمایید:

  • هرگز وسیله ای با وزن بیشتر از 4 کیلوگرم را برندارید
  • از فعالیتهای شدید و پر هیجان اجتناب ورزی
  • از خم شدن یا پیچاندن کمر خودداری کنید.

بایدها و نبایدهای پس از جراحی فقرات چیست؟

  • خوابیدن

حتماً روی تخت بخوابید. وقتی طاقباز می خوابید زیر سر و زانوها بالش بگذارید تا فشار به کمر کاهش یابد، هنگام غلطیدن عضلات شکم را منقبض کرده و در حالیکه سر، شانه ها و لگن در یک امتداد هستند بچرخید.

مطالعه کنید
انواع عمل جراحی بسته دیسک کمر

  • خوابیدن به پهلو

به هر طرف که راحت تر هستید بخوابید، زانوها را مختصری خم کنید و بین آنها بالش بگذارید. گذاشتن بالش زیر دست بالایی موجب کاهش فشار به کمر میشود. از خوابیدن روی شکم پرهیز کنید.

برای بلند شدن از تخت زانوها را خم کرده و به پهلو بچرخید، سپس با کمک دست بالایی به تخت فشار بیاورید و تنه را بلند کنید همزمان پاها را به بیرون از تخت ببرید.
برای برگشت به تخت عکس این روال را انجام دهید.

مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد تهرانمراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد تهران

  • راه رفتن

اگر در روزهای اول لازم بود از وسایل کمکی مثل عصا و واکر Walker استفاده کنید. بدون اینکه کمرتان خم شود یا واکر از شما فاصله بگیرد با انداختن وزن روی آن راه بروید.

  • نشستن و بلند شدن

مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد تهران

حتماً از صندلی معمولی ( و نه مبل راحتی) استفاده کنید، بهتر است صندلی دسته دار باشد تا با گرفتن دسته ها و به زور بازوها بشینید یا بلند شوید.

سوار و پیاده شدن خودرو: برای سوار شدن از صندلی جلو استفاده کنید، تا حد امکان صندلی را عقب بکشید و پشت به صندلی ایستاده و به رکاب ماشین بچسبید.

با کمک دست ها و بدنه ماشین به آرامی بنشینید و ابتدا یک پا و سپس پای دوم را وارد ماشین کنید. از چرخش کمر جداً اجتناب کنید.

برای راحتی بیشتر میتوانید صندلی را 30 درجه به عقب خم کنید و از حوله یا بالش کوچک برای پر کردن پشت کمر استفاده کنید.

همچنین انداختن یک تکه پلاستیک روی صندلی به چرخیدن شما کمک می کند.

  • دستشویی

حتماً از توالت فرنگی یا صندلی مخصوص استفاده کنید. از دستها برای جابجا شدن استفاده کنید و به کمر فشار نیاورید.

  • پله

بهتر است از پله پرهیز شود، در صورت لزوم از نرده ها کمک بگیرید و به آرامی تک تک پله ها را بالا و پایین بروید. روزهای اول هنگام استفاده از پله فردی در کنار شما و یک پله پایینتر از شما مراقبت کند.

فراموش نکنید با کشیدن نرده ها بالا نروید.

  • استحمام

دو تا سه روز پس از جراحی در صورتیکه زخم ترشح نداشته باشد حمام رفتن بلا مانع است.

با کمربند در حمام روی صندلی بنشینید و کمربند و پانسمان را باز کنید و فرد دیگری شما را بشوید. استفاده از وان تا یکماه ممنوع است.

هفته اول پس از جراحی

لازم است آنتی بیوتیک تجویز شده را تا آخر کامل مصرف کنید. در صورت درد آزاردهنده از مسکن تجویز شده استفاده کنید.

به عنوان اصل ثابت شده بسیاری از مسکن ها در روند ترمیم زخم و بهبود شما اخلال ایجاد می کنند.

برای کاهش درد محل عمل می توانید تکه ای یخ را داخل پلاستیک قرار داده در حوله یا پارچه ضخیم بپیچید و حداکثر یک ربع در هر ساعت روی زخم قرار دهید (صرفاً چند روز اول پس از عمل).

مخصوصاً در جراحی طولانی تر از سه ساعت لازم است هفته اول پس از جراحی دوره هایی در روز به انجام تنفس عمیق و آرام بپردازید تا ریه ها کاملا باز شوند.

سعی کنید وضعیت خود را دائماً تغییر دهید تا دچار اسپاسم و درد عضلانی نشوید. بیش از نیم ساعت ننشینید و بین آن راه رفته یا دراز بکشید.

برای نماز اگر نشستن ایجاد درد نمیکند می توانید نماز را نشسته یا حتی ایستاده بخوانید. در یکماه اول از رکوع و سجده معمولی پرهیز کنید و برای رکوع مختصری سر را خم کرده و برای سجده مهر را بالا بیاورید.

در طول روز از مایعات به مقدار زیاد استفاده کرده و بمنظور رفع یبوست از نرم کننده مدفوع مثل انجیر یا برگه خیس خورده، گلابی، سبزی و میوه های تازه و یا پودر پسیلیوم( قابل تهیه از داروخانه) استفاده کنید.

در این موارد لازم است مجدد ویزیت شوید: ترشح از زخم پس از سه روز، ترشح یا قرمزی یا ورم زیاد محل عمل، تب بالای 5/38

در دوره پس از عمل از بی حرکتی طولانی مدت پاها پرهیز شود.

در صورتیکه بدلیل مشکل عصبی حرکت با اختیار پاها محدود شده است لازم است همراه بیمار در هر ساعت چند نوبت ساق پاها را ماساژ دهد و یک بالش حدود بیست سانتی زیر ساق و زانوها باشد.

استفاده متناوب از جوراب ضد واریس مفید است.

در صورت مشاهده درد یا تورم و قرمزی در ساق پا که پوست و عضلات این منطقه سفت می شود و با بالا نگه داشتن چند ساعته بهبود نیابد، لازم است سریعاً بیمار به بیمارستان منتقل شود. حین انتقال از حرکت شدید پاها پرهیز شود.

 

دوره نقاهت پس از جراحی دیسک کمر

به طور کلی دوره بهبودی عمل دیسک کمر بین ۳ تا ۶ ماه طول می‌کشد. در این مدت باید مراقبت‌هایی را انجام دهید که عبارتند از:

  • هفته اول

پانسمان به صورت روزانه باید عوض شود.
مصرف سبزیجات تازه، لبنیات کم‌چرب و گوشت سفید را در وعده‌های غذایی‌تان بگنجانید.
خوابیدن به پشت باعث ایجاد درد شده و با کاهش خون‌رسانی، از التیام زخم جلوگیری می‌کند. بهتر است به پهلو بخوابید و یک بالش در بین پاهای خود قرار دهید.

در صورتی که به پشت می‌خوابید حتما یک بالش زیر زانوهایتان بگذارید.
بهتر است دراز بکشید، اما قصد نشستن دارید بیش از ۱۰ دقیقه بر روی صندلی ننشینید.
حتما از توالت فرنگی استفاده کنید. نشستن در حالت چمپاتمه به عضلات، مهره‌ها و دیسک‌های کمر شما فشار وارد می‌کند.

اگر در هنگام تغییر وضعیت بدن با دردهای ناگهانی، کرختی یا سوزن سوزن شدن مواجه شدید، نگران نباشید. این دردها کاملا طبیعی هستند و با مصرف مسکن برطرف می‌شوند.

دقت داشته باشید در صورت بروز علائمی چون تب، قرمزی، تورم و سفت شدن محل زخم، ترشح در ناحیه بخیه‌ها و زیاد شدن درد حتما به پزشک مراجعه نمایید و او را از وضعیت خود آگاه سازید.

  • هفته دوم تا چهارم

در این مدت می‌توانید مسیرهای طولانی‌تری را برای راه رفتن انتخاب کنید.
می‌توانید فعالیت‌های سبک را شروع کنید و به مرور آن‌ها را گسترش دهید.
اجاره دارید در ماشین بنشینید و حتی رانندگی کنید. البته دقت داشته باشید که زمان نشستن شما بیش از ۴۵ دقیقه نشود.
در این مدت حمام کردن بسیار توصیه می‌شود. حمام با آب گرم باعث کاهش اسپاسم و گرفتگی‌های عضلانی می‌شود.

مطالعه کنید
پارگی لابروم چیست؟

توصیه می‌شود ورزش‌های مخصوص تقویت عضلات کمری را در این بازه زمانی شروع کنید. البته این کار را آرام آرام انجام داده و با پزشک خود در مورد آن مشورت نمایید.
انجام فعالیت‌های جنسی در ماه اول ممنوع است و نباید انجام شود.

  • ماه اول تا ماه سوم

در این مدت اجازه دارید بنشینید و رانندگی کنید، اما این زمان نباید بیشتر از یک ساعت شود.
در این مدت برای راه رفتن هیچ محدودیتی ندارید و هر مقدار که بخواهید می‌توانید راه بروید تا زمانی که خسته شوید.
در این بازه زمانی می‌توانید آرام آرام ورزش‌هایی چون تمرینات هوازی، پیاده‌روی و دوچرخه سواری را نیز آغاز کنید.

  • پس از سه ماه

سه ماه پس از عمل جراحی، می‌توانید کارهای روزانه خود را مانند سابق شروع کنید و هیچ محدودیتی ندارید.
دقت داشته باشید که حداقل تا ۶ ماه نباید کارهای سنگین انجام دهید.
پوشیدن کفش‌های سبک و راحت برای راه رفتن بهترین گزینه است. از پوشیدن کفش‌های پاشنه‌دار خودداری کنید.

نگهداری از زخم محل عمل

 

مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد تهران

روزانه پانسمان محل زخم را تعویض کنید.
محل زخم تمیز و خشک باشد.
درصورت وجود ترشحات چرکی و یا آبکی به پزشک مراجعه نمایید.
رژیم غذایی شامل میوه ها و سبزی ها و مواد پروتینی مانند گوشت به بهبود زخم شما کمک می کند.
در صورت وجود درد در ناحیه عمل می توانید از گرما مثل کیف آب گرم استفاده نمایید.
از روز چهارم بعد از عمل می توانید حمام کنید بعد از حمام محل عمل را با آب سشوار خشک کنید.
دو هفته بعد از عمل جراحی جهت کشیدن بخیه به پزشک مراجعه نمایید.

رابطه ی زناشویی بعد از عمل دیسک کمر

این باور غلط وجود دارد که جراحی های ستون فقرات بر روی قوای جنسی تاثیر گذارند! اما علم در این باره چه میگوید؟

بطور کلی پس از جراحی دیسک کمری تا یک ماه بهتر است ارتباط جنسی بسیار کم باشد ولی در میزان میل جنسی و یا لذت جنسی تغییری ایجاد نمیشود.

پس از یک ماه که بهبودی علایم و درد تقریبا کامل میشود بیماران میتوانند ارتباط جنسی آرام و با جنب و جوش کمتر را تجربه کنند و به تدریج ظرف دوماه بعدی کاملا در جایگاه نرمال قرار میگیرند.

اما برخی بیماران به علت تاخیر در درمان جراحی دچار سندرم کودا اکونا یا دم اسب شده اند و سپس مراجعه نموده اند.

در این حالت که گاها غیر قابل برگشت هست بیمار ممکن است عوارض جنسی ،ادراری، و یا حرکتی ،اسفنکتری و غیره پیدا کنند و گاهی عمل جراحی برایشان سودمند نخواهد بود.

بریس یا ارتوز

مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد تهران

استفاده از کمربند، گردنبند و یا پشت بند معمولا در عمل های ساده، تا “دو هفته” کافی است.
ولی در برخی عمل های ستون فقرات که چند مهره عمل شده اند یا از ابزارهای فلزی استفاده شده است
مدت طولانی تری (تا سه ماه) نیاز خواهد بود.

ورزش پس از جراحی دیسک کمری

بیمارانی که جراحی دیسک کمری را انجام داده اند معمولا پس از یکماه از جراحی شنا و پیاده روی را بایستی شروع کنند. این بیماران سایر ورزشها را پس از سه ماه میتوانند انجام دهند.

توصیه ما این است که از راه رفتن، دویدن و شنا کردن خصوصا کرال پشت بهره ببرند اما بهتر است از وزنه برداری و ورزشای رزمی و پرشی حتی الامکان دوری کنند.

لباس پوشیدن، اصلاح، آرایش کردن

برای پوشیدن شلوار، جوراب و کفش بنشینید.
برای بالا آوردن پا، مفصل ران و زانو را خم کنید. از کمر خم نشوید.
هنگام اصلاح یا آرایش کردن زانوها را خم کنید تا همسطح روشویی قرار بگیرید یا اگر می‌خواهید روی چهارپایه بنشینید.

رانندگی کردن بعد از جراحی

بیشتر افراد بعد از 2 تا 6 هفته برای رانندگی احساس آمادگی میکنند، این زمان بستگی به اندازه عمل دارد.
در موارد زیر با بیمارستان جهت مشاوره، تماس بگیرید:
• وجود ترشح مایع یا قرمزی در محل زخم
• خارج شدن بخیه هایتان
• خیس شدن لباس هایتان با خون
• داشتن تب 38 درجه یا بالاتر
• بیشتر شدن درد، بیحسی یا ضعف پاها، کمر یا باسنتان
• نتوانید پاهاتان را حرکت دهید
• نتوانید مدفوع یا ادرارتان را کنترل کنید
• سردرد شدید داشته باشید
• دچار تنگی نفس ناگهانی شوید (میتواند نشانه آمبولی ریه، پنومونی یا دیگر مشکلات قلبی عروقی باشد

۳ نکته مهم دیگر در مورد مراقبت از دیسک کمر بعد از عمل

بایستی از این واقعیت آگاه باشید که این نکات فقط به عنوان یک راهنمایی ارائه می‌شود و لزوما رعایت آنها اجباری نیست.

علاوه بر این، رعایت این نکات در التیام و بهبودی شما کار غیرعادی نمی‌کنند بلکه آنها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که مدت زمان لازم برای رسیدن به بهبودی را کاهش می‌دهند.

مهم‌تر از همه این است که از دستورالعمل‌های پزشک جراح پیروی کنید. معمولا جراح برنامه خاصی را متناسب با وضعیت بیمار تنظیم می‌کند. این ۳ نکته عبارتند از:

  • از قسمت جراحی‌ شده‌ی کمر محافظت کنید

بایستی از قسمتی از کمر که تحت جراحی قرار گرفته و ستون فقرات خود در برابر فشارهای ناخواسته محافظت کنید و این کار تنها با استراحت کردن محقق می‌شود.

گاهی شاید فرد وسوسه شود که در اسرع وقت دوباره به سر کار بازگردد یا مجدداً در انجام ورزش‌های جسمانی شرکت کند اما بهتر است که بدانید هیچکدام از این موارد به نفع شما نیستند.

در این زمان شما باید وقت خود صرف استراحت و بهبودی کنید زیرا اگر بیش از اندازه به خود فشار بیاورید ممکن است که عمل جراحی شما موفقیت‌آمیز نباشد و با شکست مواجه شود.

نباید تا بهبودی کامل به خودتان فشار بیاورید. لازم به ذکر است که تنها زمانی می‌توانید که فعالیت‌های جسمانی خود را از سر بگیرید که پزشک جراح این اجازه را به شما داده باشد.

  • فیزیوتراپی

به احتمال زیاد بعد از عمل جراحی دیسک کمر، فرد به فیزیوتراپی ارجاع داده می‌شود.

متأسفانه، بسیاری از افراد که برای دریافت دستورالعمل‌های توانبخشی به فیزیوتراپی مراجعه می‌کنند اما هیچکدام از این موارد را رعایت نمی‌کنند.

اگر می‌خواهید سریعتر بهبودی خود را پس از عمل جراحی دیسک کمر به دست آورید بایستی حتما نکاتی را که فیزیوتراپیست به شما می‌گوید را به دقت رعایت کنید.

مطالعه کنید
سندروم تورت یا سندروم توره چیست ؟

به برنامه و شرکت در جلسات فیزیوتراپی و همچنین انجام تکالیف خواسته شده پایبند و متعهد باشید. رعایت این نکات تاثیر بسزایی در مدت زمان لازم برای بهبودی شما دارد.

  • هیدراتاسیون و تغذیه

حتما از وجود اکسیژن کافی و سرشاربودن از ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری در خون خود اطمینان حاصل کنید.

وجود این موارد باعث می‌شود که خون آزادانه در بدن جریان داشته باشد و مواد مغذی حیاتی را به محل جراحی برساند و به بهبودی آن کمک کند.

سعی کنید در این دوران زیاد از سبزیجات و میوه‌ها استفاده کنید و همیشه در کنار خود آب داشته باشید.

این کار باعث می‌شود که در تمام طول روز آبرسانی کافی به بدن داشته باشید، با التهاب پس از جراحی مبارزه کرده و بدن خود را برای بهبودی تشویق کرده باشید.

مراقبت های لازم پس از چندین ماه

اکثربیماران به مدت 3ماه پس از جراحی دیسک کمر به زندگی عادی و روزمره خود بازگشته و موفق خواهند بود به تمام کارهای خود بدون بروز درد و علائمی بپردازند.

البته باید به نکته اشاره کرد که پس از گذشت زمان و بهبودی بیمار هنوز مراقبت ها به پایان نرسیده است و حتی فرد سالم نیز احتیاج به مراقبت از ستون فقرات خود دارد.

کمردرد و گزگز و تورم پا بعد از جراحی ستون فقرات امری کاملا طبیعی است

درصورتی که پس از عمل درد تیرکشنده در پاهایتان احساس کردید و یا همچنان دچار کمردرد بودید اصلا نگران نباشدد. امری طبیعی پس از جراحی دیسک کمر می باشد.

تمرینات

اهداف برنامه ورزشی روزانه شما پس از جراحی دیسک کمر ناحیه لامبر عبارتند از:

  • بهبود و حفظ تحرک عمومی
  • بهبود قدرت و تناسب اندام
  • کمک به بازگشت به فعالیت‌های عادی

تا زمانی که احساس راحتی می‌کنید باید این تمرینات را روزانه سه بار انجام دهید. پزشکان توصیه می‌کنند حداقل ۶ ماه این ورزش‌ها را انجام دهید.

این ورزش‌ها نباید باعث افزایش درد یا علائمی مانند بی‌حسی، احساس سوزن سوزن شدگی یا ضعف در شما شوند.

اما ممکن است در حین ورزش کردن متوجه کمی ناراحتی و عدم انعطاف پذیری، کشش یا اندکی درد شوید که در روزهای پس از عمل شما طبیعی است.

پزشک توصیه می‌کند برخی از انواع دیگر ورزش‌ها را نیز انجام دهید تا به کمر شما کمک کنند.

کلاس‌های یوگا و جیم بال بسیار مناسب هستند. اگر به یک باشگاه ورزشی می‌روید، به آنها بگویید که جراحی دیسک کمر انجام داده‌اید.

  • تمرین ۱

مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد تهران

برای انجام این تمرین:

به پشت روی زمین دراز بکشید، در حالی که زانوهای خود را خم کرده و کف پاهای خود را در راستای لگن خود قرار داده‌اید.
شکم خود را شل کنید. از درون دنده‌های پایینی خود نفس بکشید و هنگام بازدم به آرامی ناف شکم خود را به سمت بالا بکشید. باید در ناحیه پایین شکم خود احساس انقباض اندکی داشته باشید.

اجازه ندهید کمر یا لگن شما حرکت کند. می‌توانید حرکت کردن بدن خود را با قرار دادن دست‌ها روی جلوی لگن خود امتحان کنید. اگر می‌توانید ناف خود را ۱۰ ثانیه داخل نگه دارید.

  • تمرین ۲

مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد تهران

برای انجام این ورزش:

در حالی که زانوهای خود را خم کرده‌اید و کف پاهای خود را هم راستای لگن روی زمین قرار داده‌اید، به پشت دراز بکشید:
درست مانند تمرین ۱ ، ناف شکم خود را بالا و به داخل بکشید تا انقباض ملایمی را در بخش پایینی شکم خود احساس کنید.

یکی از پاشنه‌های پای خود را به جلو بلغزانید تا یکی از پاهای خود را صاف کنید. سپس مجدداً پاشنه خود را به عقب بکشید تا به موقعیت اولیه خود بازگردد. اجازه ندهید کمرولگن شما حرکت کند.

  • تمرین ۳

مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد تهران

برای انجام این حرکت:

در حالی که زانوهای خود را خم کرده و کف پاها را با لگن خود در یک راستا قرار داده‌اید به پشت روی زمین دراز بکشید.

مانند تمرین ۱ ناف خود را به سمت بالا و داخل بکشید تا انقباض ملایمی را در بخش پایینی شکم خود احساس کنید.

به آرامی اجازه دهید یکی از زانوها به سمت یک طرف کشیده شود ؛ بدون آنکه لگن شما بچرخد. به آرامی آن را به موقعیت اولیه خود بازگردانید و کمر و لگن خود را تحت کنترل نگه دارید.

  • تمرین ۴

دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد تهران

برای انجام این حرکت:

در حالی که زانوهای خود را خم کرده‌اید و پا را در راستای لگن خود به زمین چسبانده‌اید، روی کمر دراز بکشید.

درست مانند تمرین ۱ ناف خود را به سمت داخل و بالا بکشید تا انقباض ملایمی را در بخش پایینی شکم خود احساس کنید.

به آرامی یکی از زانوها را از زمین بلند کنید؛ به طوری که مفصل ران شما در زاویه ۹۰ درجه قرار بگیرد.
سپس زانوی خود را به موقعیت اولیه آن بازگردانید. در حین حرکت دادن زانوی خود ، کمر و لگن را ثابت نگه دارید.

  • تمرین ۵

مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد تهران

برای انجام این تمرین:

به یک طرف بدن خود دراز بکشید، در حالیکه لگن شما زاویه پیدا کرده است، مفاصل ران خود را در حدود ۴۵ درجه خم کنید و زانوهای خود را خم نگه دارید و کمر خود را در موقعیت صاف حفظ کنید.

پاشنه‌های پای خود را در کنار یکدیگر نگه دارید. به آرامی بخش فوقانی زانوی خود را با چرخاندن مفصل ران به سمت خارج بلند کنید؛ بدون آنکه اجازه دهید کمر یا لگن شما بچرخد.

  • تمرین ۶

برای انجام این حرکت:

در حالی که کمر خود را صاف نگه داشته‌اید، بنشینید. شانه‌ها مستقیماً روی لگن قرار داشته باشد و پاهای شما شل باشند.
به آرامی یکی از زانوها و سپس دیگری را صاف کنید. اجازه ندهید لگن به عقب بلغزد یا بچرخد یا کمر شما خم شود.
به عقب تکیه ندهید. اگر هر گونه ناراحتی در کمر یا پای خود احساس می‌کنید، انجام این حرکت را متوقف کنید.

7 Comments

  1. سلام پدر من پهلو درد در هر دوطرف دارد علت چیست ؟و چه دارویی بخورد ؟ پدر من دیسک کمر دارد و دو ماه پیش عمل ترپ پروستات داشته و مجاری ادرارش را لیزر کردند

    1. سلام
      ابتدا بايد بررسي از نظر مشكلات شكمي انجام بشه. گاهي دردهاي ديسك هم باعث ان مي شود

  2. سلام دوساله که جراحی میکروسکوپی دیسک کمر انجام دادم و یکسال میشه ورزش پیلاتس انجام میدم آیا الان میتونم فیتنس کار کنم یا برام ضرر داره

  3. سلام پدر من ۶۴ ساله هست و حدود ۲۰ سال پیش جراحی دیسک کمر انجام داده بود و تا پارسال حالش کاملا خوب بود ولی متاسفانه چون باغبانی میکرد دوباره دیسکش عود کرد الان پزشک معالج میگه همون دیسک عود کرده و باید دیسک کامل تخلیه بشه و دیسک مصنوعی و پلاتین بذاریم ولی پدر من سرخوردگی مهره نداره پیش یک جراح دیگر رفتیم گفتش میشه میکروسکوپی بدون پلاتین و پیچ و راد و بدون تخلیه کامل دیسک جراحی کنیم ولی ممکنه دوباره دیسک عود کنه و یکی گفت پیش فلان جراح برید از قسمت جلو دیسک شکم دیسک را کامل تخلیه میکنه و دیسک مصنوعی میذاره و به لامیناکتومی و پلاتین گذاری هم میازی نیست الان جراحی از جلو مشکلی نداره خطرناک نیست؟

    1. بايد در خصوص جراحي باز از همكاران جراح مشورت بگيريد. جراحي عوارض خاص خود را دارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *