علت‌ها و دلایل کمر درد در دوران بارداری

  • Home
  • علت‌ها و دلایل کمر درد در دوران بارداری

دسته بندی ها

نوبت گیری

نام(ضروری)
YYYY slash MM slash DD
علت‌ها و دلایل کمر درد در دوران بارداری

کمر درد بارداری کاملا طبیعی است. پزشکان می گویند حداقل نیمی از زنان باردار در طول بارداری از کمر درد رنج می برند. کمر درد خطری برای مادر یا نوزاد ندارد. اما در برخی موارد نیاز به چک کردن است.

بیشتر کمر دردهای دوران بارداری چیزی بیش از یک مزاحمت نیست. اما بهتر است بلافاصله با پزشک تماس بگیرید.
اولین و مهمترین چیز این است که خانم باردار باید با پزشک در ارتباط باشد.

اگر کمر درد دارید حتما به فوق تخصص درد بگویید و خجالت نکشید. حداقل کاری که پزشک می تواند انجام دهد آرامش دادن به شما و توصیه هایی برای کاهش کمر درد در دوران بارداری می باشد.

کمر درد در بارداری نشانه چیست؟

اگر می خواهید بدانید که کمر درد در حاملگی نشانه چیست باید دو نکته را به شما متذکر شویم. اول این که کمر درد در بارداری به علت افزایش هورمون ریلکسین و اثر آن بر عضلات و مفاصل ایجاد می شود بنابراین داشتن کمی کمر درد در بارداری طبیعی محسوب می شود.

اما اگر درد بسیار شدید و غیر قابل تحملی دارید باید به پزشک مراجعه کنید. شاید این درد شدید به علت برخی مشکلات سلامتی همانند انحراف ستون فقرات و … ایجاد شده است.

در چنین مواردی پزشک با انجام معاینات لازم علت درد شدید را تشخیص داده و راهکارهایی برای کاهش کمر درد بارداری به شما توصیه خواهد کرد.

کمر درد؛ نشانه تاثیر هورمون‌های بارداری بر رباط‌های رحم

احساس کمر درد از نشانه‌های بارداری است، درد کمر بدون سابقه قبلی نشانه تاثیر هورمون‌های بارداری روی رباط‌های رحمی و نرم و کش آمدن رباط‌ها و ایجاد درد است؛ لکه بینی اندک در هفته‌های چهار تا ۶ بارداری نشانه زمان لانه گزینی جنین در رحم است.

علل بروز دردهای دوران بارداری

بیشنر بخوانید درمان درد کمر و پا به روش اپیدورال

  1. اضافه وزن و چاقی
  2. سن بالای 30 یال
  3. دومین حاملگی
  4. حرکت به جلوی مرکز بدن
  5. وضعیت بدنی، ایستادن و خم شدن نامناسب در بلند مدت
  6. بلند کردن اجسام سنگین یا انجام فعالیت‌های شدید
  7. استرس زیاد در زمان بارداری
  8. آسیب دیدگی قبلی در ناحیه لگن

کمر درد در دوران بارداری

درمان کمردرد در دوران بارداری توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد تهران توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد تهران

کمر درد در دوران بارداری به سه علت اصلی اتفاق می‌افتد:

درد پایین کمر

شایع‌ترین علت درد پایین کمر در دوران بارداری، اضافه شدن طبیعی وزن جنین و فشار آن به ستون فقرات است که به هیچ وجه جای نگرانی ندارد و امری بسیار طبیعی و قابل پیش‌بینی است.

سایر علت‌های این نوع کمر درد عبارت‌اند از:

  • افزایش هورمون‌ها-هورمون‌هایی که در دوران بارداری آزاد می‌شوند، موجب نرم شدن رباط‌ها در ناحیه لگن و شل‌تر شدن مفاصل به منظور آماده سازی بدن جهت فرایند زایمان می‌شود.

با این تغییرات و شل شدن مفاصل و رباط‌ها ممکن است میزان تحمل کمر شما کاهش یابد.

  • تغییر مرکز ثقل بدن-به تدریج با رشد جنین و بزرگ شدن رحم، مرکز گرانش بدن شما رو به جلو (به سمت رحم) حرکت می‌کند، که این موجب تغییر وضعیت و حالت بدن شما می‌گردد.
  • وزن اضافی- پیشرفت مراحل بارداری و رشد نوزاد، موجب می‌شود کمر شما متحمل وزن اضافی بیشتری شود.
  • وضعیت و یا حالت بدن- حالت نامناسب بدن، بیش از حد ایستادن و خم کردن کمر می‌تواند باعث تشدید درد کمر شما شود.
  • استرس- تنش معمولاً در مناطق ضعیف بدن، تجمع می‌یابد و به دلیل تغییرات در ناحیه لگن، شما ممکن است در طول دوره پرتنش بارداری، افزایش کمر درد را تجربه کنید.

درد سیاتیک

برخلاف باور عموم، درد سیاتیک معمولاً با بارداری ایجاد نمی‌شود. اما اگر شما یکی از معدود افرادی هستید که این درد را در دوران بارداری تجربه می‌کنید، می‌توانید علت آن را یکی از این عوامل شایع بدانید:

  • افزایش وزن و افزایش احتباس مایعات می‌تواند بر عصب سیاتیک که از لگن عبور می‌کند، فشار وارد سازد.
  • گسترش رحم شما ممکن است بر روی عصب سیاتیک در قسمت پایین ستون فقرات شما فشار وارد سازد.
  • شکم و سینه‌های رو به رشد شما مرکز ثقل بدن را به سمت جلو تغییر می‌دهد و موجب کشش قوس لوردوز کمر (گودی بالای باسن) شما می‌شود. این می‌تواند موجب سفتی عضلات باسن و منطقه لگن شده و عصب سیاتیک را تحت فشار قرار دهد.
  • یک علت احتمالی دیگر این است که هنگامی که جنین در سه ماهه سوم، شروع به جابجایی و استقرار در جایگاه مناسب تولد می‌کند، ممکن است سر خود را درست بر روی عصب سیاتیک شما بگذارد و باعث درد شدیدی در باسن، کمر و پاها شود.
مطالعه کنید
تزریق زانو و انواع تزریق ژل برای درمان آرتروز

سابقه بیرون‌زدگی و یا سرخوردن دیسک

بیرون‌زدگی دیسک دردناک است و در دوران بارداری می‌تواند حتی دردناک‌تر نیز باشد. خوب است بدانید که به دلیل افزایش وزن نوزاد و افزایش فشار بر ستون فقرات در زنان باردار، این وضعیت نسبتاً شایع است.

در برخی موارد، زنان باردار متوجه بیرون‌زدگی دیسک نمی‌شوند و نمی‌دانند که در دوران بارداری خود دچار این عارضه هستند. بیرون‌زدگی دیسک ممکن است موجب درد شدیدی در زنان باردار گردد و با رشد جنین، می‌تواند بدتر شود.

روش های تسکین کمر درد در دوران بارداری

  • تا جایی که می توانید استراحت کنید

    بارداری زمان به چالش کشیدن بدن شماست. این به معنی آن نیست که باید از فعالیت های روزمره زندگی خود دور شوید و تمام طول شبانه روز را بخوابید.

منظور از استراحتی که منجر به کاهش کمر درد در دوران باداری می شود، نشستن به شیوه ای است که فشار بر روی کمر و پاها نباشد. به یاد داشته باشید که کل وزن سر، تنه و بازوها از طریق کمر به باسن و پاها منتقل می شود.

با افزایش وزن بدن و بزرگ شدن دور شکم بیش از حالت طبیعی، در حین راه رفتن یا ایستادن، به کمر فشار اضافه وارد می شود. پس استراحت کنید تا کمر دردتان کمتر شود.

  • به پشت نخوابید

اگر چه با استراحت وضعیتتان بهتر می شود اما خوابیدن به پشت از استراحت نکردن بدتر است. وزن اضافه که در رحم ایجاد شده است، با خوابیدن به پشت، بر اثر نیروی جاذبه زمین، به کمر فشار وارد می کند.

همچنین می تواند انحنای طبیعی ستون فقرات را تغییر دهد و فشارهای بیشتر بر کمر وارد شود. بنابراین هرگز به پشت نخوابید. بهترین حالت خوابیدن برای شما خوابیدن به پهلو، با زانوهای خم است در این حالت باید یک بالش یا کوسن بین زانوهایتان قرار دهید.

البته می توانید از بالش های مخصوص دوران بارداری که به شکل عصا هستند نیز استفاده کنید.

  • کفش مناسب بپوشید

اگر شغلتان به گونه ای است که مجبور هستید زیاد باستید یا راه بروید، باید مطمئن شوید که از کفش مناسب استفاده می کنید. در این حالت باید از پوشیدن کفش های پاشنه بلند و یا کفش هایی که کف صاف دارند اجتناب کنید.

بارداری موجب می شود راه رفتن عادی شما تغییر کرده و حرکات مفاصل، لگن و کمر نیز به طبع آن تحت تاثیر قرار گیرد. پوشیدن کفش نامناسب در این دوران باعث بدتر شدن شرایط می شود.

کفش های راحت و ساده موجب می شوند حداقل کمر درد نگیرید. از پوشیدن کفش های پاشنه بلند که قوس بیش از حدی در زیر پا ایجاد می کنند نیز، خودداری کنید. و نکته آخر در مورد کفش این است که هر کجا که امکان دارد، از پوشیدن کفش خود داری کنید و پا برهنه راه بروید.

  • از سرما درمانی و گرما درمانی استفاده کنید

هر دو برنامه سرما درمانی و گرما درمانی برای کاهش کمر درد در دوران بارداری مفید است. این روش ها نه تنها به تسکین درد کمک می کنند بلکه برای جنین نیز خطری ندارند.

حرارت باعث بهبود گردش خون و سفتی عضلات می شود. سرما هم می تواند التهاب را کاهش داده و منطقه ای که درد در آن احساس می شود را بی حس کند.

اگر درد شدیدی دارید که ناگهانی ایجاد شده است، از کمپرس یخ بر روی کمر استفاده کنید. البته هرگز نباید یخ را مستقیما روی پوست بگذارید.

بهتر است کیسه را درون حوله بگذارید و با حوله کمرتان را سرد کنید. بعد از این که کمر کمی آرام شد از کمپرس آب گم استفاده کنید. برای این کار می توانید از پد گرما یا بطری آب گرم بر روی قسمت های پایین کمر استفاده کنید.

  • ورزش کنید و حرکات کششی انجام دهید

از فعالیت شدید بدنی در دوران بارداری باید اجتناب شود. این عدم فعالیت می تواند درد کمر را بدتر کند و حتی ممکن است آسیب جدی به ستون فقرات وارد کند.

با این حال، تمرینات کششی ملایم و متوسط می تواند برای طیف وسیعی از عضلات کمر و مشکلات مشترک در دوران بارداری مفید باشد. همیشه قبل از شروع هر برنامه ورزشی با دکتر خود صحبت می کنند.

چون برنامه ورزشی در دوران بارداری متفاوت از برنامه های ورزشی معمولی است. فعالیت های فیزیکی ملایم مانند یوگا برای تسکین کمر درد در دوران بارداری مفید است.

طرز ایستادن خود را بهبود دهید

ایستادن صحیح یکی از موثر ترین راه ها برای به حداقل رساندن کمر درد در دوران بارداری است. بسیاری از زنانی که قوس کمر زیادی دارند.

در دوران بارداری سعی می کنند دولا دولا راه بروند. حتی افزایش سایز سینه ها نیز موجب می شود وضعیت ایستادن و راه رفتنمان تغییر کند.

با یک فیزیوتراپ و یا درمانگر فیزیکی صحبت کنید و از او در مورد شیوه صحیح ایستادن و راه رفتن سوال کنید. بدن شما در حال تغییر است پس عاداتتان نیز باید تغییر کند.

تغییرات ساده بدن شما در راه رفتن، ایستادن و نشستن می تواند تا حد زیادی منجر به کاهش فشار کمر و درد همراه با آن شود. پوشیدن لباس مناسب که از پهلو ها و اطراف ران حمایت کند نیز در اصلاح تغییر وضعیت شما موثر است.

بهترین حالت خوابیدن برای درمان و پیشگیری کمر درد هنگام خواب در بارداری

درمان کمردرد در دوران بارداری توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد تهران توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد تهران

یک وضعیت خوابیدن راحت را انتخاب کنید که سلامت و ایمنی شما و فرزند شما را حفظ کند.

یک مطلب که باید همیشه در زمانی که منتظر هستید به یاد داشته باشید این است: درک این که خوابیدن و ادامه خواب ممکن است آسان نباشد! زنان معمولاً به وضعیتی عادت دارند که در آن راحت‌تر می‌خوابند اما باید آن را در دوران بارداری تغییر دهند.

زنان باردار علاوه بر حساسیت به لمس سینه‌ها، تکرر ادرار، سوزش معده، کمر درد، تنگی نفس یا بی‌خوابی ممکن است در پیدا کردن یک وضعیت خواب راحت نیز به شدت مشکل داشته باشند.

شاید خوابیدن برای آنها چالش‌برانگیزتر هم باشد: برخی وضعیت‌های خواب ممکن است برای زنان باردار و جنین در حال رشد آنها مطمئن و بی‌خطر نباشند.

برای کمک به حفظ سلامتی شما و نوزادتان و افزایش خواب در ماه‌های پیش رو از رهنمودهایی که به شما در شناسایی بهترین وضعیت خواب در دوران بارداری کمک می‌کند استفاده کنید.

خوابیدن به پشت

ممکن است شما در دوران بارداری از خوابیدن به پشت اجتناب کنید.

در حالی که در اولین سه‌ماهه بارداری این وضعی خواب بی‌خطر است اما بزرگ‌تری مشکل این طرز خوابید این است که سنگینی روزافزون شکم و رحم باعث وارد آمدن فشار بر سیاهرگ اصلی که خون را از قسمت‌های پایین بدن به سمت قلب می‌برد می‌شود؛

بنابراین ممکن است خوابیدن به پشت باعث شود که شما احساس سرگیجه پیدا کرده و در خونرسانی و تغذیه جفت و جنین در حال رشد اختلال ایجاد شود.

از مشکلات احتمالی دیگر ناشی از خوابیدن به پشت می‌توان به کمر درد، اختلالت تنفسی، مشکلات سیستم گوارش، هموروئید، کاهش فشار خون و کاهش گردش خون در بدن شما و نوزاد اشاره کرد.

خوابیدن روی شکم

پس از ماه پنجم، خوابیدن روی شکم به دلیل گسترش رحم اصلاً راحت نیست. ممکن است شما احساس کنید که روی یک هندوانه بزرگ خوابیده‌اید!

اگر شما می‌ترسید که این طرز خوابیدن باعث آسیب دیگی نوزاد شما شود، نگران نباشید. حتی در ماه نهم، دیواره رحم از نوزاد کوچک شما به خوبی محافظت می‌کند؛

به عبارت دیگر، از نظر پزشکی خوابیدن در این وضعیت باعث بروز مشکل نمی‌شود اما این راحت‌ترین وضعیت خوابیدن برای شما نخواهد بود.

خوابیدن به پهلو

هترین روش برای خوابیدن در هنگام شب، خوابیدن به پهلو به خصوص به پهلوی چپ است. در این وضعیت حداکثر خونرسانی به بدن شما و جنین در حال رشد انجام می‌شود و فشاری به کبد شما وارد نمی‌شود.

باید حتماً پاها و زانوهای خود را خم کرده و برای راحتی بیشتر، یک بالش بین پاهای خود قرار دهید. این وضعیت خوابیدن برای کلیه‌های شما نیز مفید است و به دفع مواد زائد و مایعات از بدن شما که منجر به کاهش تورم پاها، مچ پا و دستان شما خواهد شد کمک می‌کند.

برای کاهش کمر درد سعی کنید به پهلو بخوابید و یک بالش اضافی نیز زیر شکم خود قرار دهید.

پیشگیری از کمردرد

اگرچه کمردرد مشکلی شایع در دوران بارداری است، اما شما می‌توانید با رعایت برخی نکته‌ها از درد کمر پیشگیری یا آن را کنترل کنید. مواردی که در زیر آمده است به شما در مراقبت از کمرتان کمک خواهد کرد:

  1. اجسام سنگین را بلند نکنید.
  2. برای بلند کردن یا برداشتن چیزی از روی زمین، اول زانوها را خم کنید و پشت خود را صاف نگه دارید.
  3. هنگام چرخیدن، پاهای خود را جابه‌جا کنید و به آن سمت بچرخید تا به ستون فقرات شما فشار وارد نشود.
  4. کفش‌هایی با پاشنۀ کوتاه یا بدون پاشنه بپوشید، زیرا وزن شما را به شکل مساوی تقسیم می‌کند.
  5. ارتفاع میز کارتان را به ‌شکلی تنظیم کنید که برای کار کردن نیاز به خم شدن نداشته باشید.
  6. هنگام خرید کردن، همۀ کیسه‌ها را با یک دست نگه ندارید و سعی کنید وزن خرید خود را یکسان بین هر دو دست تقسیم کنید.
  7. همیشه هنگام نشستن کمر خود را صاف کنید و سعی کنید پشت خود را به جایی تکیه دهید.
  8. در دوران بارداری و به خصوص در ماه‌های آخر حتماً باید استراحت کافی داشته باشید.

درمان کمر درد در بارداری

موارد زیادی وجود دارد که زنان باردار می‌توانند با انجام دادن آن‌ها به از بین‌بردن درد یا تسکین کمر درد در دوران بارداری کمک ‌کنند:

ورزش ‌کردن

درمان کمردرد در دوران بارداری توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد تهران توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد تهران
ورزش برای درمان کمر درد در بارداریورزش منظم باعث تقویت عضلات و افزایش انعظاف‌پذیری بدن می‌شود. ورزش می‌تواند فشاری که بر ستون فقرات بیمار وارد می‌شود را کاهش‌دهد.

پیاده‌روی، شنا، دوچرخه‌سواری به کمک دوچرخه ثابت در زمره ورزش‌های ایمن برای زنان باردار قراردارند. پزشک یا فیزیوتراپ می‌توانند ورزش‌هایی را برای تقویت عضلات شکم و کمر تجویزکنند.

استفاده از کمپرس گرم و سرد

استفاده از کمپرس گرم و سرد برای تسکین کمردرد در دوران بارداری، مفید است. درصورتی‌که پزشک اجازه‌ دهد، زنان باردار می‌توانند به مدت 20 دقیقه و در دفعات مختلف از کمپرس سرد (مانند کیسه‌ی یخ) برای تسکین نقاط دردناک استفاده‌کنند.

پس از دو یا سه روز، از کمپرس گرم استفاده کنند. از پدهای حرارتی یا کیسه‌ی آب گرم استفاده کنند و آن را روی نقاط دردناک قرار دهند. زنان باردار باید از قراردادن کیسه آب گرم یا پد حرارتی روی شکم خودداری کنند.

اصلاح حالت بدن

قوزکردن فشار زیادی را بر ستون فقرات بیماران وارد می‌کند. بنابراین باید هنگام راه‌رفتن، نشستن، خوابیدن و مواردی از این قبیل، بدن در حالت مناسب قرارداشته باشد.

زنان باردار باید هنگامی که پشت میزی می‌نشینند، حوله‌ای را رول کرده و پشت خود قراردهند؛ پاهای خود را روی تعدادی کتاب یا چهارپایه قراردهند و صاف بنشینند.

باید شانه‌ها به سمت عقب کشیده‌ شود؛ آن‌ها می‌توانند بدین منظور از کمربندهای مخصوص استفاده‌کنند.

مشاوره

درصورتی‌که کمردرد در دوران بارداری ناشی از تنش و استرس باشد، صحبت کردن با یک مشاور یا دوست قابل اعتماد می‌تواند مفید باشد.

طب سوزنی

در طب سوزنی، سوزن‌هایی بسیار باریک وارد نقاط خاصی از پوست می‌شوند. تحقیقات نشان داده است طب سوزنی می‌تواند در تسکین کمردرد در دوران بارداری مفید باشد. درصورتی‌که بیمار مایل به استفاده از این روش باشد، باید با پزشک خود مشورت کند.

کایروپراکتیک

درمان دستی در طول دوران بارداری در صورتی‌که درمان دستی در طول دوران بارداری به درستی انجام‌ شود، می‌تواند به تسکین درد کمک کند؛ اما بیمار باید قبل از امتحان این روش با پزشک خود مشورت کند.

5 Comments

  1. سلام آقای دکتر خسته نباشید من باردار هستم ۴ماه عصب سیاتیک م درگیر شده خیلی درد دارم فیزیوتراپی زرر دارد انجام بدهم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *