خار پاشنه چیست؟ علت، علائم و درمان

  • Home
  • خار پاشنه چیست؟ علت، علائم و درمان

دسته بندی ها

نوبت گیری

نام(ضروری)
YYYY slash MM slash DD
خار پاشنه چیست؟ علت، علائم و درمان

خار پاشنه

خار پاشنه، در واقع رسوب کلسیم در قسمت پاشنۀ پا است که موجب بیرون‌زدگی استخوان در قسمت زیرین استخوان پاشنۀ پا می‌شود. خارپاشنه حتی تا حدود دو سانتی‌متر نیز می‌تواند بزرگ شود و رشد یابد.

این زائده که به‌طور عامیانه «خار پاشنه» نامیده می‌شود، التهاب محل چسبیدن یک لایه‌ی بافت نرم به استخوان پاشنه است. این بافت نرم که «فاشیا» نامیده می‌شود مانند یک لایه، تمام عضلات کف پا را می‌پوشاند. وجود این التهاب در افرادی با اضافه وزن شایع‌تر است.

عکس خارپاشنه دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

دلایل و علت های خار پاشنه

خار پاشنه غالباً نتیجه کشیدگی بیش از حد رباط‌ها و عضله‌های کف پا است، که کشش آرنگ کف پا و پارگی مکرر (عادتی) غشاء پوشاننده استخوان پاشنه را در پی دارد. خار پاشنه در میان ورزشکارانی بسیار شایع است که در برنامه تمرینی و ورزشی‌شان دویدن و پریدن بسیار وجود دارد.

شایع ترین عامل خطر برای ایجاد خار پاشنه، فاسیا پلانتار است. التهاب بافت پیوندی است که کف پا را پشتیبانی می کند. این بیماری می تواند در اثر خستگی بافت یا عوامل بیولوژیکی ناشی از تنش بیش از حد در قوس کف پا ایجاد شود.

عامل‌های خطر خار پاشنه عبارت‌اند از:

  1. گام برداشتن به شیوه‌ای غیرطبیعی که فشار زیادی را بر استخوان پاشنه، رباط‌ها و اعصاب پاشنه تحمیل کند.
  2. دویدن یا راه رفتن سریع به ویژه روی سطوح سخت
  3. به پا کردن کفش‌هایی که اندازه پا نیستند و یا نامناسب هستند، به ویژه کفش‌هایی که قوس کف پا را به خوبی حمایت نمی‌کنند.
  4. اضافه وزن و چاقی نامناسب یا غیر اندازه

درمان خارپاشنه توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

دیگر عامل‌های خطر مرتبط با آرنگ کف پا عبارت‌اند از:

  1. افزایش سن که کاهش انعطاف‌پذیری آرنگ کف پا و نازک شدن لایه چربی محافظ پاشنه را به دنبال دارد.
  2. دیابت
  3. اکثر ساعات روز را سر پا بودن
  4. انجام فعالیت‌های جسمی سنگین در دفعات متوالی
  5. صافی کف پا یا زیاد بودن قوس

بیشتر بخوانید : زخم پای دیابتی چگونه ایجاد می‌شود؟

علائم خار پاشنه

  1. دردی وحشتناک، خنجر مانند، ملال‌آور و بسیار شدید در زیر یا روی پاشنه‌ی پا
  2. معمولاً درد با استراحت کردن از بین می‌رود اما بعد از بلند شدن شدیدتر از قبل است.
  3. بیشتر در ساعات آغازین روز دردناک است.
  4. این امکان وجود دارد که هنگام صبح عضلات پا یا ساق پا خیلی سفت شوند که این امر راه رفتن را بسیار دشوار می‌کند.
  5. با راه رفتن روی سطوح سفت یا حمل کردن اجسام سنگین مثل چمدان، درد دوچندان می‌شود.
  6. گاهی درد آن قدر تشدید می‌یابد که ادامه‌ی کار روزانه غیرممکن می‌شود.
  7. ممکن است هیچ علامت و نشانه‌ای نداشته باشد.
مطالعه کنید
درد قفسه سینه، دلایل و علایم آن

نوبت گیری دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد

عوارض خار پاشنه چیست؟

عدم درمان ورم کف پا ممکن است منجر به درد مزمن پاشنه شود که مانع فعالیت های منظم شما شود. تغییر درالگوی راه رفتن به عنوان راهی برای تسکین درد فاسییت کف پا ممکن است منجر به مشکلات پا ، زانو ، مفصل ران یا کمر شود.

تشخیص

  • سابقه:

خار پاشنه یا کالکانئال که در عکس‌های گرفته شده به وسیله اشعه ایکس قابل مشاهده است. معمولاً بدون علامت و نشانه هستند.

افرادی که دچار درد در پاشنه پا هستند علائمی را در هنگام انجام فعالیت‌هایی که باعث فشار وزن بدن بر روی پاها می‌شود مانند ایستادن و راه رفتن و همچنین در هنگام استفاده از کفش‌های نامناسب یا کفش‌های با کفی ناکافی گزارش داده‌اند.

  • معاینات فیزیکی:

بسیاری از خارهای پاشنه در معاینات مشخص نمی‌شود، اما وقتی که پزشک پاشنه پا را لمس می‌کند ممکن است افرادی که دارای خار پاشنه پا هستند احساس درد و ناراحتی کنند.

در افرادی که خار پاشنه دارند ممکن است محل اتصال تاندون آشیل به استخوان پاشنه به لمس حساس باشد.

  • آزمایش‌ها:

بسیاری از خارهای پاشنه پا معمولاً به صورت اتفاقی در عکس‌های گرفته شده با اشعه ایکس که به دلایل دیگری گرفته شده‌اند، دیده می‌شوند. اکثر افرادی که خار پاشنه پای آنها در عکس‌های گرفته شده به وسیله اشعه ایکس دیده شده، هیچ علائمی نداشته‌اند.

اگر علائم درد پاشنه پا باعث اختلال ماهیچه‌ای یا عصبی شود باید آزمایش‌های دیگری مثل ام آر آی، سی تی اسکن یا الکترومیوگرافی انجام شود.

درمان قطعی خار پاشنه

  1. کمپرس سرد
  2. استفاده از کفش طبی و مناسب

پد خار پاشنه: قرار دادن پد در کفش ضربه‌های وارده هنگام راه رفتن را ملایم‌تر می‌کند اما در کاهش التهاب نیام کف پا تاثیر ندارد.

کفی و کفش طبی: کفی طبی ساخته شده برای هر بیمار که داخل کفش وی قرار داده می‌شود برای اصلاح ناهنجاری‌های ساختاری اصلی به وجود آورنده بیماری و رفع خار پاشنه پا مفید است و با ایجاد Elevation و کشش در نیام کف پایی به کاهش التهاب و درد ناشی از خار پاشنه کمک میکند.

مطالعه کنید
درد ران پا و علت‌ها و درمان

درمان خارپاشنه توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

3. استفاده از دارو تحت نظر

4. جراحی

5. تزریق

تزریق برای خار پاشنه دو نوع است:

1) تزریق کورتن برای درمان خار پاشنه: ممکن است برای کاهش التهاب ودرد ناشی از آن، تزریق کورتیزون در محل آسیب‌دیدگی تجویز شود. کورتیزون یک ماده‌ی استروئیدی است که عملکرد هورمون‌هایی را شبیه‌سازی می‌کند که به طور طبیعی موجب کاهش درد خار پاشنه می‌شوند.

2) اوزون درمانی خار پاشنه : با کمک تزریق گاز ازن در ناحیه پاشنه هم می توان التهاب و در نتیجه درد خار پاشنه را کم کرد و هم فرایندهای ترمیمی برای درمان خار پاشنه را با کمک یک سیستم طبیعی و سالم فعال و تقویت کرد.

بسیاری از بیمارانی که از درمان های خار پاشنه خسته شده اند و همچنان درد دارند با کمک ازن درمانی پاشنه می توانند بهبود قابل توجهی در درد پاشنه خود پیدا کنند.

6. شاک ویو تراپی

در طول این عمل، امواج شاک ویو با انرژی بالا، فرایند بهبودی در بافت آسیب دیده ی فاسیای کف پا را تحریک می کنند. تاثیر گذار بودن این روش هنوز به درستی تایید نشده و بنابراین استفاده از آن کم تر دیده می شود.

شاک ویو تراپی خارجی یک روش غیر تهاجمی است (یعنی نیازی به ایجاد برش مانند جراحی ندارد). به دلیل خطر کم این روش، در برخی موارد قبل از انجام عمل جراحی در نظر گرفته می شود.

درمان خارپاشنه توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

7. الکتروتراپی

الکتروتراپی نیز مانند اولتراسوند یا لیزر به تسکین علائم خار پاشنه پا کمک می‌کند. در اولتراسوند امواج صوتی با فرکانس بالا با نفوذ در بافت‌های عمیق تأثیر میکرو ماساژ ایجاد می‌کند. در درمان با لیزر نیز پرتو نوری با شدت بالا به ناحیه‌های دردناک فرستاده می‌شود. شاک ویو تراپی نیز درمانی کارآمد به شمار می‌رود.

8.درمان با لیزر

لیزر اجازه نفوذ بیشتری به قسمت‌های عمیق‌تری از بافت‌ها را می‌دهد و متمایز از سایر روش‌ها است؛ بنابراین، لیزر درمانی نه‌تنها دارای اثر درمانی بر آسیب‏های عمیق عضلانی و تاندون است، بلکه بر درمان دردهای مزمن و التهابات غضروف‌ها نیز مؤثر است.

9. ورزش و حرکات اصلاحی

چندین نوع تمرین کششی وجود دارد که باعث درمان خارپاشنه میشود، چند نمونه ازآنها در ادامه توضیح داده شده است نیازی نیست که همه این تمرینات را انجام دهید تعدادی ازاین تمرینات دارای اثرات مشابه هستند.

بایدامتحان کنید که کدامیک می تواند موثرترین و بهترین بهبودی را داشته باشد باید تمرینی را انتخاب کنید که تعادل در بدن شما ایجاد کند و همه ماهیچه هارا دربرگیرد حرکات اصلاحی کششی باید به آرامی انجام شوند.

مطالعه کنید
انحراف شست پا، هالوکس، الگوس، علت و درمان آن

کشش شدید ماهیچه ها میتواند باعث آسیب دیدگی ماهیچه ها و تاندون ها شود. هر کدام ازاین تمرینات باید چند بار در یک روز مثلا ۲تا ۳مرتبه با ۱۰ تا ۱۵بار تکرار انجام شود. ورزش و تمرینات اصلاحی یکی از بهترین راه های درمان قطعی بیماری خار پاشنه پا می باشد.

تمرین ۱ (کشش کف پا و پشت ساق پا): بر روی یک پله یا نیمکت بوسیله انگشتان پا بایستیدبه صورتیکه پاشنه پای شما آویزان باشد تازمانیکه احساس کشش میکنید، پاشنه پای خود را پایین بیاورید. این حرکت را برای چند ثانیه نگه دارید و رها کنید. آنرا چند مرتبه تکرار کنید.

درمان خارپاشنه توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

 

تمرین ۲ (کشش کف پا وساق پا): بر روی زمین بشینید و پاهای خود را در مقابلتان دراز کنید یک حوله به دور انگشتان خود بپیچید، حوله را با دست بگیرید و به طرف خود تا زمانیکه کشش احساس کردید، بکشید. این ورزش اگر به طور مداوم انجام شود در درمان خارپاشنه می تواند موثر باشد.

درمان خارپاشنه توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

تمرین ۳ (کشش کف پا): روی یک صندلی بشینید ساق پای راست خود را بروی پا ی چپ قراردهید. با دست چپ انگشتان پای راست خود را بگیرید و به سمت خود بکشید. این ورزش باعث ایجاد کشش در کف پا و تسکین درد خار پاشنه پا می شود.

درمان خارپاشنه توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

تمرین ۴(کشش پشت ساق پا): به یک دیوار با دستان خود تکیه دهید یک ساق پای خود را به صورت صاف و مستقیم در پشت خود و ساق پای دیگر را در جلوی خود به صورت خمیده قراردهید.

به سمت جلو تکیه دهید تا کششی در پشت ساق پا احساس کنید. با تقویت عضلات فشار روی پاشنه پا کاهش پیدا می کند و منجر به کاهش علایم خار پاشنه می شود.

درمان خارپاشنه توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

تمرین ۵: روی یک صندلی بشینید و یک توپ تنیس یا گلف بر زیر پای خود قرار دهید و آن را بغلتانید. هر چقدر این توپ سخت باشد بهتراست چون انجام این تمرین ممکن است در بعضی از مواقع با درد همراه باشد، باید درد آن را تحمل کنید این تمرین یک تمرین ماساژ دهنده ی مفید برای درد خار پاشنه است.

درمان خارپاشنه توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

 

1 Comment:

  1. خار پاشنه داشتم شش ماه عذاب کشیدم پزشک معالج آمپول کورتون تجویز کردند به فاصله ۱۵ روز دوعدد تزریق شد البته تقریبا یک ماه استراحت نسبی داشتم الان یک ونیم سال گذشته عکس گرفتم از بین نرفته ولی درد ندارم ورزش میکنم کوهنوردی هم میرم پایدار باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *