کوبیتوس والگوس و کوبیتوس واروس (خمیدگی آرنج) چیست ؟
- Home
- کوبیتوس والگوس و کوبیتوس واروس (خمیدگی آرنج) چیست ؟
ساعد به طور طبیعی در امتداد بازو نیست بلکه با آن زاویه می سازد. در وضعیت ایستاده زمانی که بازوها در دو سمت تنه آویزان هستند چنانچه کف دستها را به سمت جلو بگیریم بهتر متوجه این انحراف می شویم.
در این وضعیت می بینیم که فاصله مچ دست از خط وسط تنه بیشتر از فاصله آرنج می باشد. زاویه بین بازو و آرنج به عنوان Carrying angle یا زاویه حمل شناخته می شود. این زاویه در خانم ها ۱۵ درجه و در آقایان ۱۰ درجه می باشد.
به افزایش این زاویه، کوبیتوس والگوس Cubitus valgus و به کاهش آن کوبیتوس واروس Cubitus varus گفته می شود.
به طور کلی آرنج و بازو در حالت طبیعی، در در امتداد یک دیگر و در یک خط قرار ندارند و با هم یک زاویه تشکیل می دهند. در خانم ها این زاویه بیشتر از آقایان می باشد.
1. کوبیتوس واروس
2. کوبیتوس والگوس
در این نوع نابهنجاری شکلی (دفرمیتی) وقتی فرد در حالت ایستاده قرار گرفته و بازو را به تنه چسبانده و آرنج را در حالت باز و آویزان قرار میدهد بطوریکه کف دست رو به جلو باشد میبینیم مچ دست کاملاً از تنه دور شده و با آن فاصله گرفتهاست.
درحالت طبیعی مقدار ۷-۱۴ درجه بیرونخمیدگی ساعد وجود دارد ولی بیش از آن بیماری تلقی میشود.
شایعترین علت تغییر شکل مفصل آرنج در کوبیتوس والگوس، جوش نخوردن در محل شکستگی کندیل خارجی استخوان بازو در ناحیه آرنج و در دوران کودکی است.
وقتی که شکستگی کندیل خارجی استخوان بازو جوش نمیخورد بتدریج و با گذشت زمان به سمت بالاتر تغییر مکان میدهد.
نتیجه آن میشود که سر استخوان رادیوس هم که با آن مفصل است به سمت بالا رفته و در نتیجه کل ساعد به سمت خارج انحراف پیدا میکند.
همانطور که میدانیم عصب اولنا از پشت زائده اپی کندیل داخلی آرنج عبور میکند.
بدنبال تغییر شکل کوبیتوس والگوس، مسیر حرکت این عصب طولانی شده و درنتیجه تحت کشش قرار میگیرد و این کشش موجب بروز علائم فلجی در عصب اولنت میشود.
به این بیماری فلج دیررسی عصب اولنا Tardive ulnar nerve palsy یا سندروم تونل کوبیتال Cubital tunnel syndrome میگویند.
در صورت بروز این عارضه بیمار تحت عمل جراحی قرار گرفته و محل عصب از پشت اپی کندیل داخلی به جلوی آن تغییر داده میشود تا کشش روی عصب کم شود.
در این نوع تغییر شکل یا دفرمیتی Deformity وقتی فرد در حالت ایستاده قرار گرفته و بازو و آرنج را در حالت باز و آویزان قرار میدهد بطوریکه کف دست رو به جلو باشد میبینیم مچ دست به تنه نزدیکتر است تا آرنج.
شایعترین علت تغییر شکل آرنج در کوبیتوس واروس، بد جوش خوردن در محل شکستگی سوپراکندیلر استخوان بازو در زمان کودکی است. کوبیتوس واروس موجب میشود اندام فوقانی شکل قنداق تفنگ به خود بگیرد .
تغییر شکل مفصل آرنج را میتوان با انجام استئوتومی ( شکاندن کنترل شده استخوان و قرار دادن آن در وضعیت مطلوب) برطرف کرد .
عوامل خارجی متعددی در بروز کوبیتوس والگوس و کوبیتوس واروس دخالت دارند. برخی از آنها قابل پیشگیری می باشند.
برای مثال پس از درمان شکستگی استخوان بازو و آرنج، از طرف پزشک اطمینان حاصل کنید که استخوان به درستی و کامل جوش خورده باشد. از دیگر دلایل تغییر شکل مفصل آرنج می توان به موارد زیر اشاره کرد.
تاکید می کنیم که عارضه تغییر شکل مفصل آرنج (کوبیتوس والگوس و کوبیتوس واروس) کم پیش می آید که به صورت مادرزادی به وجود آید.
به این صورت که سر استخوان ساعد (رادیوس) به ابتدای استخوان بازو جوش خورده باشد، مشکل مادرزادی بوده و باید جراحی شود.
در اکثر موارد شکستگی های قدیمی اطراف آرنج موجب چرخیدن مفصل آن می شوند. توجه داشته باشید که شکستگی باید مربوط به سال ها پیش باشد تا استخوان فرصت کافی برای جا به جایی را داشته باشد.
زمانی که در بدو تولد وجود داشته باشد، می تواند نشانه ای از سندرم ترنر یا سندرم نونان باشد. همچنین می تواند از طریق شکستگی یا آسیب های دیگر به دست آید.
کوبیتوس والگوس فیزیولوژیکی از 3 تا 29 درجه متغیر است. زنان معمولاً نسبت به مردان کوبیتوس والگوس بارزتری دارند.
شایع ترین تغییر شکل بدنبال شکستگی سوپراکوندیلار کوبیتوس واروس است که بر اساس متون، میزان بروز آن بین 9 تا 57 درصد متغیر است.
کوبیتوس والگوس کمتر شایع است اما مضرتر است زیرا خطر فلج پیشرونده عصب اولنار را به همراه دارد.
در صورتی که محدودیت حرکت وجود نداشته باشد و همراه با عوارض خاص نباشد نیازمند درمان نیست .
فقط پرهیز از برخی فعالیت های بدنی و ورزش سنگین و انجام ورزش های درمانی کافی است اما در مواردی که باعث محدودیت حرکت یا آسیب به عصب اولنار بشود باید تحت درمان هایی چون فیزیوتراپی، حرکات اصلاحی، اورتوزها و حتی جراحی قرار گیرد…
آسیب و التهاب عصب اولنار، باعث بی حسی و گزگز در انگشتان دست به ویژه انگشت حلقه و انگشت کوچک می شود.
در صورتی که خود یا اطرافیان دچار چنین حالتی در آرنج هستید حتما با پزشک متخصص پزشکی ورزشی مشورت بفرمایید.
کوبیتوس والگوس یکی از علل شناخته شده نوروپاتی اولنار است. این یک اختلال در عصب اولنار است که یکی از سه عصب اصلی بازوی شماست.
نوروپاتی اولنار اغلب زمانی رخ می دهد که عصب اولنار فشرده یا تحریک شده و باعث بی حسی، سوزن سوزن شدن و گاهی اوقات ضعف می شود.
اغلب اوقات درمان شامل محدود کردن فعالیت بدنی و استفاده از بریس است. با این حال، اگر این درمانهای محافظهکارانه مؤثر واقع نشد، ممکن است جراحی لازم باشد.
کوبیتوس والگوس همچنین می تواند منجر به بیماری به نام فلج دیررس عصب اولنار شود که نوعی نوروپاتی اولنار است. این یک بیماری مزمن است که معمولاً با کوبیتوس والگوس همراه است.
فلج عصب اولنار پیشرونده است، زیرا معمولاً با گذشت زمان بدتر می شود. ممکن است از دست دادن حس در انگشتان، به خصوص انگشت حلقه و انگشت کوچک، و همچنین از دست دادن هماهنگی، گزگز و سوزش، درد و ضعف را تجربه کنید.
تعدادی درمان برای علائم فلج عصب اولنار وجود دارد، از جمله داروهای بدون نسخه و فیزیوتراپی.
هنگامی که کف دست شما رو به بالا است و بازوی شما دراز است، اگر زاویه حمل شما، یا درجه ای که بازوی شما از بدن شما زاویه دارد، بیشتر از 15 درجه باشد، ممکن است دچار کوبیتوس والگوس شوید.
با این حال، تشخیص کوبیتوس والگوس با زاویه حمل در هر جایی بین 3 تا 29 درجه امکان پذیر است.
درمان بيماري اصلي در درجه اول اهميت قرار دارد.
محدوديت حرکات آرنج را نبايد برخلاف محدوديت حرکات ساير مفاصل با دستکاري (Manipulation) اصلاح کرد ٬ زيرا نتايج آن چندان رضايت بخش نبوده و ممکن است محدوديت را بيشتر کند .
آزاد کردن چسبندگي هاي مفصل با عمل جراحي در بعضي موارد مي تواند باعث افزايش نسبي دامنه حرکت شود .
در مواردي که محدوديت دوطرفه باشد زندگي روزمره براي بيمار مشکل بوده و حتي الامکان بايد يکي از مفاصل را به وسيله آرتروپلاستي به حرکت انداخت .
اگر کوبیتوس والگوس عصب اولنار شما را فشرده نمیکند، احتمالاً نیازی به درمان نخواهید داشت.
در هر حال با استفاده از روشهای زیر به اصلاح این دفورمیتی پرداخته میشود:
نوع خاصی از استئوتومی به نام استخوان سازی حواس پرتی برای درمان کوبیتوس والگوس در کودکان استفاده شده است. این عمل با ساختن یک استخوان بلندتر از استخوان کوتاه تر عمل می کند.
استخوانی که در حین جراحی بریده میشود با استفاده از دستگاهی به نام حواسپرنده جدا میشود، فرآیندی که فقط کمی دردناک است.
استخوان جدید در شکاف ایجاد شده توسط حواسپرنده رشد میکند و به جای استخوان کوتاهتر، استخوان بلندتری ایجاد میکند.
عضو هیات مدیره انجمن درد ایران و عضو انجمن جهانی درد امریکا (IASP) می باشم. همچنین عضو کارگروه ستاد سلولهای بنیادی نهاد ریاست جمهوری نیز هستم. در حوزه های مختلف کنترل و درمان انواع دردهای بدن به بیماران و مراجعه کنندگان خدمات ارائه میکنم.
سلام
ممنون ازمطالب مفید وبه فایده حضرتعالی