علت و درمان درد شانه چیست؟
- Home
- علت و درمان درد شانه چیست؟
یکی از مشکلات افرادی که غالبا پشت میز نشین و کارمند هستند درد شانه و کتف هاست.
درد شانه در افرادی که در طول روز کارهای دستی انجام میدهند بسیار رایج است، کارمندان، آرایشگران، تایپیستها و به طور کلی افرادی که با کامپیوتر و کیبورد سرو کار دارند و همینطور بسیاری از فعالیتها در منزل مانند پخت و پز، بغل کردن بچهها، بلند کردن اجسام سنگین و یا شستن ظروف و لباسها موجب احساس درد و گرفتگی و گاهی سوزش و بی حسی در شانهها میشود.
شانه یک مفصل گوی و کاسهای که سه استخوان اصلی دارد: هومروس (استخوان بلند بازو)، کلاویکل (ترقوه)، و اسکاپولا (یا همان تیغه شانه).
در بین این استخوانها لایه نرمی از غضروف وجود دارد. در شانه دو مفصل اصلی وجود دارد:
• مفصل آکرومیوکلاویکولر، که بین بالاترین قسمت اسکاپولا (یا آکرومیون) و کلاویکل قرار دارد.
• مفصل گلنوهومرال، که از قسمت بالایی و گوی شکل استخوان هومروس و لبه بیرونی اسکاپولا تشکیل شده است. به این مفصل، مفصل شانه هم گفته میشود.
مفصل شانه متحرکترین مفصل در بدن است.
این مفصل، شانه را به عقب و جلو حرکت داده و همچنین به بازو اجازه میدهد که به صورت دورانی چرخیده، بالا آمده و از بدن دور شود. دامنه حرکتی شانهها حاصل وجود روتاتور کاف است که متشکل از چهار تاندون میباشد. تاندونها بافتهایی هستند که عضلات را به استخوان متصل میکنند.
اگر تاندونها یا استخوانهای اطراف روتاتور کاف دچار آسیبدیدگی یا تورم شوند، بالا آوردن بازو تا بالای سر دشوار شده و باعث ایجاد درد میشود.
بیشتر بخوانید : شانه یخ زده چیست و چگونه درمان میشود؟
درد کتف و شانه از نظر شدت می تواند ملایم تا شدید باشد. در این حالت با توجه به علت درد شانه، سایر علائم احتمالی مربوط به این مشکل شامل موارد زیر هستند:
در بعضی موارد، تشخیص درد شانه از درد گردن دشوار است و این درد میتواند در ناحیه بازو و دست ها نیز احساس شود.
این نوع درد معمولاً با اعصاب گردن (که به آنها اعصاب رادیکولوپاتی گردن گفته میشود) ارتباط دارد، اما امکان ایجاد این درد در نتیجه بعضی انواع آسیب دیدگیهای شانه همچون ناپایداری، در رفتگی یا نیم در رفتگی نیز وجود دارد.
در افراد مسن، کاهش خونرسانی به دلیل تغییرات تخریبی ناشی از سن، ضربههای مستقیم باعث التهاب و تورم تاندونها میشود. شیوع این عارضه در خانمها و آقایان به یک میزان است.
هنگام بالا رفتن بازو، زایدهی اخرمی به روی تاندون و بورسهای عضلات گردانندهی شانه کشیده شده و روی آنها اثر منفی میگذارد.
این میتواند منجر به بورسیت و تاندونیت شده که باعث درد و محدودیت حرکتی شود. در طول زمان، گیر افتادگیهای حاد حتی ممکن است باعث پاره شدن تاندونهای شانه بشوند.
بنابراین شبکه عصبی بازویی و عروق تحت فشار قرار میگیرد و باعث دردهای شانه و دست میشود. این عارضه در زنان بیشتر دیده میشود.
گاهی اوقات استفادهی مفرط از شانه منجر به التهاب و تورم بورسهای بین تاندون چرخاننده شانه و بخشی از استخوان کتف به نام اکرومیون یا زایده اخرمی میشود؛ و در نتیجه عارضهی بورسیت ساباکرومیال پیش میآید.
آماس کیسههای مفصلی یا همان بورسیت غالباً با التهاب تاندون چرخاننده شانه توأم است. بافتهای متعدد موجود در شانه ملتهب و دردناک میگردند و در نتیجه انجام بسیاری از فعالیتهای روزانه، مانند شانه کردن مو یا لباس پوشیدن، دشوار میشود.
در روماتیسم مفصلی، در عوض، دفاعی که بدن را در برابر عفونت محافظت میکند به بافت طبیعی آسیب میرساند (مانند غضروف و رباطها) و باعث نرمی استخوان میشود، لذا در همه مفاصل از جمله شانه میتواند درد ایجاد کند.
پزشک با انجام ارزیابیهایی نظیر بررسی تاریخچهی پزشکی، معاینهی فیزیکی، بررسی حساسیت و تورم، بررسی محدودهی حرکت و ثبات مفصلی، به تشخیص خواهد رسید.
آزمایشهای تصویربرداری مانند عکس رادیوگرافی یا MRI میتوانند تصاویر دقیق شانه را برای کمک به تشخیص فراهم کنند. راهکارهای جامع تشخیص دلیل شانه درد از این قرار هستند:
روش مناسب درمان درد شانه به علت ایجاد آن بستگی دارد. به این منظور شما میتوانید از برخی روشهای درمان خانگی برای رفع مشکل خود استفاده کنید.
در طول دو روز اول پس از ایجاد آسیبدیدگی، از بسته یخ بر روی ناحیه دردناک برای 10 تا 20 دقیقه سه بار در روز استفاده کنید تا به این ترتیب التهاب ایجاد شده در محل کاهش یابد. پس از گذشت دو روز، میتوان از بسته گرم بر روی محل برای ریلکس کردن عضلات شانه استفاده کرد.
داروهای مسکن درد و داروهای ضدالتهاب نیز میتوانند برای کاهش مشکل بیمار در این رابطه مناسب باشند. به این ترتیب میتوان از داروهایی مثل استامینوفن (تیلنول) یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئید (NSAIDs)، همچون ایبوپروفن (آدویل، موترین) یا ناپروکسین (آلیو) بدون نیاز به نسخه پزشک استفاده کرد.
مصرف این داروها میتواند به کاهش ناراحتی یا درد بیمار کمک کند. به هر حال، در صورتی که درد شدید بوده یا ادامه پیدا کند، یا در مواردی که آسیبدیدگی برای ناحیه شانه ایجاد شده باشد، لازم است با متخصص طب فیزیکی در این رابطه ملاقات گردد.
به این ترتیب متخصص طب فیزیکی احتمالاً از روشهای زیر برای بهبود شرایط بیمار استفاده خواهد کرد:
علاوه بر این ممکن است پزشک از پوشش محافظ برای شانه استفاده کرده یا از شما بخواهد دست خود را داخل بند محافظ قرار دهید تا به این ترتیب در موارد دررفتگی شانه از حرکت کردن شانه جلوگیری شود.
روشهای دیگر درمان درد شانه مانند تحریک الکتریکی اعصاب یا طب سوزنی در درمان شانه یخ زده نیز موثر هستند.
این روش میتواند به کاهش درد بیمار کمک کرده، باعث بهبود قابلیت حرکتی عضله شده، تاثیرات ضدالتهابی داشته و در مجموع باعث تسکین درد و ناراحتی بیمار در ناحیه شانه شود.
درمان و جراحی شانه یخ زده توسط دکتر سیامک مرادی را در لینک زیر میتوانید مشاهده کنید.
عضو هیات مدیره انجمن درد ایران و عضو انجمن جهانی درد امریکا (IASP) می باشم. همچنین عضو کارگروه ستاد سلولهای بنیادی نهاد ریاست جمهوری نیز هستم. در حوزه های مختلف کنترل و درمان انواع دردهای بدن به بیماران و مراجعه کنندگان خدمات ارائه میکنم.
سلام مادر من درد شديد. در ناحيه شانه دَارد و خيلي دكتر و دوا هم كرده خوب نشده اين رو هم بگم ايشان ديابتي هستن به نظر شما با تزريق خوب ميشن
ي سوْال ديگه اينكه اين تزريق همون ازون هست
سلام و ارادت
بايد ام ار اي بگيرند از شانه و اگر شرايطشون مناشب باشه تزريق انجام ميشه
سلام خسته نباشید
آیا درد کتف و شانه باعث تنگی نفس هم میشه ؟
یا تنگی نفس با دیسک گردن درد شانه میتونه ارتباط داشته باشه؟
سلام
خير ارتباطی ندارد.