دیسک چیست؟
- Home
- دیسک چیست؟
دیسک ها نقش تشک های بادی را بین مهره ها دارند تا مهره ها بتوانند به راحتی حرکت کنند.دیسکها قوام ژله ای قرار دارند که بسیار مستعد ساییدگی و پارگی ناشی از افزایش سن یا صدمات می باشند.
دیسکهای ضعیف شده به دلیل سن یا ضربه، دچار برآمدگی یا پارگی میشوند که موجب فشار بر روی ریشه های عصبی نخاعی شده که میتوانند درد شدید در گردن و دستها یا کمر و پاها(سیاتیک) ایجاد کنند که به این حالت فتق دیسک گردن یا کمر می گویند.
همان درد کمری است که به دلیل فشار به عصب سیاتیک ایجاد میشود. عصب سیاتیک عصب بزرگی است که از قسمت تحتانی کمر به سمت پاها میرود. وقتی به آن صدمه یا فشاری وارد می شود (مثلا به دلیل فشار دیسک بیرون زده) موجب درد در ناحیه ی تحتانی کمر شده که به لگن، باسن و پاها انتشار مییابد. بالغ بر ۹۵ درصد دردهای سیاتیک بدون جراحی باز بهبود مییابد.
در کمر افراد ساختار ژله ای شکلی وجو دارد که عمدتا از آب و کمی پروتئین و دیسک کمر را تشکیل می دهد. معمولا افراد دیسک را کمر درد هایی می دانند که بسیار دردناک بوده و مانع فعایتهای روزانه می شود. بنابراین همانطور که عنوان شد بیماری دیسک کمر در حقیقت به وضعیت فتق دیسک کمر اطلاق می شود.
بیماری دیسک کمر که به اسامی مختلف مانند درد سیاتیک و سیاتالژی نیز نامیده میشود هم در مردان و هم زنان تقریبا با شدت مساوی مشاهده می شود . بعضی از منابع معتقدند در مردان ۳۰تا ۵۰ساله فتق دیسک کمر کمی بیشتر دیده می شود.
متاسفانه ما روز به روز با سونامی افزایش شیوع و کاهش سن ابتلا به کمر درد به علت دیسک کمر مواجه هستیم.به گونه ای که حتی در کلنیک ها جوانانی در رده سنی ۱۶ تا ۲۰ سال با کمردردهای که به علت فتق دیسک کمر روی داده روزانه مراجعه می کنند.
هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از درد کمردرد وجود ندارد. اما شما می توانید اقدامات موثری برای کاهش ریسک کمردرد انجام دهید. مانند:
در صورتی که فتق دیسک باعث وارد شدن فشار به یک عصب نشود، فرد ممکن است یک درد محدود در ناحیه پایین کمر داشته یا اصلاً علائمی را در این رابطه احساس نکند. هنگامی فتق دیسک کمر باعث وارد شدن فشار به یک عصب شود، علائم دیسک کمر می تواند شامل موارد زیر باشند:
• درد پایین کمر و در ناحیه باسن و پایین یک پا که تا قوزک یا کف پا کشیده می شود.در این حالت درد در ناحیه پایین کمر می تواند با درد در ناحیه پا همراه باشد.
• احساس سوزش (احساس سوزن سوزن) یا بی حسی در یک پا که می تواند از باسن یا پشت زانو شروع شده و به سمت ران، قوزک، یا کف پا ادامه پیدا کند.
• ضعف در بعضی عضلات خاص در یک یا هر دو پا.
• ایجاد درد در جلوی ران.
• درد عمیق عضلانی و اسپاسم عضلات.
ایجاد ضعف در هر دو پا و از دست دادن کنترل ادرار و مدفوع از علائم یک نوع خاص و شدید وارد شدن فشار به عصب هستند که در اصطلاح به آن سندروم cauda equineدم اسب گفته می شود. این مشکل در موارد نادر ایجاد می شود، اما می تواند علائم شدید برای بیمار به همراه داشته باشد. فرد مبتلا به این علائم باید بلافاصله با پزشک جهت درمان ملاقات کند.
علائم بیرون زدگی ديسك کمر؛ درد در ساق پا ، ناحيه كمر ، مچ و انگشتان پا ، خواب رفتگي عضله ، گزگز ، مورمور ، گرفتگي عضلات ، تشديد درد بر اثر كشيدگي و فشار ، بي حسي پاها
برای تشخیص علت کمردرد باید با پزشک خود مشورت کنید. نوع درد و علائم مربوطه را توصیف و سابقه ی هر گونه بیماری مزمن را برای پزشک خود بازگو کنید. پزشک شما قبل از شروع درمان احتمالا برای تشخیص دقیق تر منشا درد نیاز به اقدامات پارا کلینیکی مانند عکس ساده ی کمر، سی تی اسکن و یا MRIدارد.
در صورتی که بیمار با هر یک از علائم زیر مواجه شود جراحی دیسک کمر(بسته یا باز) لازم میشود:
با وجود این همه پیشرفت در زمینه پزشکی سئوالی از ذهن می گذرد که “آیا درمان دردهای طاقت فرسایی مانند درد های ناشی از دیسک کمری، گردنی فقط و فقط جراحی های باز است؟”
خیر، امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی روشهای تهاجمی و پر عارضه جای خود را به روشهای کمتر تهاجمی داده است.در بین این روشها برای درمان بیرون زدگی دیسکهای کمری روش PLDD یا جراحی لیزری دیسک جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.
بله،روشهای نوینی وجود دارد که بدون بیهوشی و برش جراحی با کمک یک سوزن نازک انجام می شود، در این روش استخوان یا ساختار بیومکانیک مهره ها درگیر نمی شوند و موجب کمترین آسیب به بافت های اطراف دیسک می شود، بنابراین ریسک درد بعد از عمل و چسبندگی های ناشی از اعمال جراحی باز در این روشها به حد صفر می رسد،این روشها نیازی به بیهوشی و برش جراحی ندارندو بیمار همان روز یا صبح روز بعد، از بیمارستان ترخیص می شود.
تمام این موارد با کمک یک سوزن انجام می شود که تحت راهنمایی اشعه ایکس وارد دیسک بیرون زده شده و حجم دیسک را کم می کند و فشار از روی کانال نخاعی و ریشه های عصبی برداشته می شود.
جراحی لیزری دیسک به صورت سرپایی و تحت بیحسی موضعی انجام میشود. در طول این عمل، سوزن باریکی به کمک تصاویر اشعه ایکس (فلوروسکوپ) وارد دیسک بیرون زده میشود. فیبر نوری داخل سوزن قرار داده شده و انرژی لیزر از طریق فیبر به درون دیسک میتاباند و ماده ژله ای وسط دیسک را تا حد استاندارد تبخیر می کند.
در نتیجه فشار منفی ایجاد شده موجب جمع شدن دیسک بیرون زده شده و در نتیجه فشار را از روی ریشه عصب بر میدارد و درد بیمار را تسکین میدهد. تأثیر جراحی لیزری دیسک کمر و گردن معمولاً سریع است. جراحی لیزری دیسک از سال ۱۹۸۶ تا کنون در سرتاسر جهان انجام می شود و عملی بی خطر، مؤثر و کم تر تهاجمی است و چون بیمار سریعأ از بیمارستان ترخیص مشود، عفونتهای بیمارستانی در این بیماران کمتر بوده است.
نتایج این بررسی، اکنون در دست جراحان لیزر در سرتاسر دنیاست و بیان کننده این است که جراحی لیزری دیسک، اولین خط درمانی دیسکهای بیرون زده ستون فقرات است.
در روش تزریق دیسکوژل، ماده شیمیایی خاصی به داخل دیسک تزریق شده و با تغییری که در ساختار مولکولی ماده ژلهای دیسک ایجاد میکند سبب کاهش فشار داخل دیسک و جمع شدن قسمت بیرون زده دیسک میشود. تمامی مراحل این روش بدون نیاز به بیهوشی و برش جراحی انجام میشود.
در این روش یک لوله باریک وارد ناحیه میانی دیسک شده و با فشار آب دیسک را از بدن خارج میکند. انداره لوله آن در مقایسه با دستگاه دکمپرسور(دستگاهی برای انجام نوع دیگری جراحی بسته) بیشتر بوده و حجم تخلیه شده آن نیز بیشتر میباشد. تمامی مراحل این روش بدون نیاز به بیهوشی و برش جراحی انجام میشود.
دستگاه دکمپرسور مانند سوزن بسیار نازکی است که بعد از انجام بیحسی داخل دیسک فرستاده شده و از طریق یک میکروموتور قسمت داخلی دیسک خرد شده و از طریق این لوله به بیرون مکش میشوند. . تمامی مراحل این روش بدون نیاز به بیهوشی و برش جراحی انجام میشود.
یکی از روشهای جراحیهای بسته دیسک انعقاد و تبخیر دیسک بوسیله نور پلاسما میباشد. این روش دارای ماکزیمم اثر در درمان دیسک بیرون زده نسبت روشهای دیگر است. نور پلاسما در سیستم دی ۳۰ قدرتمند و کنترل شده است که موجب انعقاد و تبخیر دیسک با گرما شده بدون اینکه به ریشه عصبی اطراف آسیبی وارد کند.
همیشه پزشکان متعهد به این اعتقاد دارند که با روش های کمتر تهاجمی، به درمان درد بیمار کمک کنند و از انجام روش های پرخطر با عوارض و هزینه بالا جلوگیری شود. در نهایت با راهنمایی پزشکتان و مشورت با او بهترین روش درمانی برای شما به کار می رود. همیشه به یاد داشته باشید جراحی باز تنها راه درمانی نیست، بلکه آخرین راه درمانی است.
تمامی خدمات ذکر شده در کلینیک درد دکتر سیامک مرادی در تهران انجام می گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.
عضو هیات مدیره انجمن درد ایران و عضو انجمن جهانی درد امریکا (IASP) می باشم. همچنین عضو کارگروه ستاد سلولهای بنیادی نهاد ریاست جمهوری نیز هستم. در حوزه های مختلف کنترل و درمان انواع دردهای بدن به بیماران و مراجعه کنندگان خدمات ارائه میکنم.
سلام وقت بخیر
اقای دکتر من ۲۴ سالمه دیسک بولجینگ دارم در مهره۵کمری
از حدود ۶ماه پیش دردهام شروع شد ولی الان بعد ۶ ماه خبلی بهتر شده و حداقل رسیده
فقط اخیرا یکبار شب ادرارس داشتم و چند سال پیش هم یکی دوبار این عارضه تکرار شده
میخواستم بدونم میتونه علامت خطرناکی باشه؟
خیلی ممنونم
سلام
باید معاینه شوید تا دقیق مشخص شود
سلام
دکتر دیسک کمر هم درمان قطعی داره؟
سلام
بله دارد
دیسک های کمر و گردن چه بصورت بالجینگ چه بصورت پروتروژن و چه بصورت اکستروژن بعد از یه دوره چند ساله قابلیت برگشت کلی یا جزئی دارند و در افراد جوان دیده شده که دیسک های بیرون زده بدون پارگی بعد از چند سال به شکل نزدیک به نرمال خود نزدیک شوند و در بسیاری از افراد که بهداشت کمر را رعایت میکنند و عضلات خود را تقویت میکنند و آبدرمانی میکنند و کار سنگین نمیکنند و خم نمیشوند بعد از چندسال بیرون زدگی دیسک ها کمتر میشود.