درد مچ پا، دلایل درد و درمان های آن
- Home
- درد مچ پا، دلایل درد و درمان های آن
مچ پا دارای مفصل لولایی است و قسمتی است که پا و ساق پا به هم می رسند. این بخش از سه استخوان تشکیل شده است: درشت نی، نازک نی و تالوس. مچ پا توسط شبکه ای از رباط ها و تاندون ها احاطه شده است.
معمولا فشار زیادی به مچ پا وارد می شود و به همین دلیل تا حد زیادی مستعد آسیب دیدگی و جراحت است. گاهی اوقات حتی جزیی ترین جراحات، می تواند منجر به درد مچ پا (مچ درد) یا منجر به درد ساق پا شود.
در برخی موارد، درد مچ پا نیاز به رسیدگی سریع دارد، به همین دلیل به محض این که دردمچ پا با سایر علایم مثل ورم، کبودی و عدم توانایی راه رفتن همراه بود، باید به پزشک مراجعه کنید اقدامات درمان درد مچ پا انجام شود.
درد مچ پا اغلب به دلیل بروز شکستگی یا پیچ خوردگی مچ پا ایجاد می شود و اغلب با تورم و کبودی همراه است. در صورت بروز هر آسیب مانند پیچ خوردن پا که ایجاد درد کند، (حتی درد جزئی)، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
درد مچ پا ممکن است بسیار شدید و یا خفیف باشد و یا ممکن است هنگام بلند کردن جسمی سنگین راه رفتن و یا هنگام دویدن احساس درد کنید.
درد مچ پا همچنین می تواند نشانه ای از عفونت و یا یک بیماری خاص باشد و یا ممکن است فرد در اثر ورزش و فعالیت نامناسب دچار پارگی تاندون مچ پا شود.
مفصل مچ پا دارای مکانیزم پیچیدهای بوده و شامل دو مفصل است.
مفصلی که مچ پا را قادر به حرکت رو به بالا و پایین میکند مفصل تالوکرورال نام داشته و از سر استخوانهای تیبیا (درست نی) و فیبولا (نازک نی) و تالوس در زیر مچپا تشکیل شده است.
مفصل دوم که سابتالار نام دارد، متشکل از تالوس در بالا و کالکانه (استخوان پاشنه) در پایین بوده و به مچ پا امکان میدهد به طرفین حرکت کند.
یک کپسول مفصلی، که یک محفظه فیبری محکم است، به همراه نوارهای نیرومندی که مانند رباط بوده و درهر دو طرف مفصل مچ پا قرار دارند از این مفصل پشتیبانی میکنند.
عضلات و تاندونهای متصل به هر دو طرف مفاصل مچ پا، به همراه رباطهای این مفاصل، نقش مهمی در تعادل و پایداری آنها ایفا میکنند.
بیشتر بخوانید درد پاشنه پا و علائم و علل درد آن
هر شخص خواه فعالیت زیادی داشته باشد و خواه کم فعالیت باشد ممکن است درد مچ پا را تجربه کند.برخی از رایجترین دلایل آسیب مچ پا در زیر آمده است:
پیچخوردگی مچ پا زمانی رخ میدهد که مفصل مچ پا بهطور ناگهانی بپیچد و یا خم شود.
این پیچخوردگی باعث میشود که رباط مچ کشیده و یا پاره شود. پیچ خوردگی مچ پا بیشتر در میان ورزشکاران رایج است اما میتواند برای هر فردی در طول پیادهروی اتفاق بی افتد.
مچ پا بنا به دلایل زیادی ضعیف میشود. ازجمله دلایل ضعف میتوان به ژنتیک، فعالیت زیاد،اضافهوزن و ضعف ناشی از آسیبدیدگیهای قبلی اشاره کرد.
دردمچ پا گاهی ناشی از شکستگی یکی از استخوانهای مچ است. ازآنجاییکه استخوان نازکنی در مقایسه با درشتنی بسیار کوچک است، بیشتر مستعد شکسته شدن میباشد.
پارگی تاندون آشیل بیماری است که در آن تاندون پا آسیب میبیند و باعث ایجاد درد در قسمت پشت مچ پا میشود.
پارگی تاندون آشیل و یا استفاده بیشازاندازه از ماهیچههای ساق پا باعث ایجاد درد درمچ پا میشوند. این وضعیت بیشتر در میان دوندگان رایج است.
آرتروز، نقرس و عفونت از دیگر عوامل دردمچ پا هستند که مانند دیگر عوامل رواج ندارند. آرتروز بیماری است که بر مفاصل تأثیر میگذارد و باعث ملتهب شدن و دردمچ پا میشود.
یکی از شایع ترین علت درد مچ پا پیچ خوردگی خارجی مچ می باشد ولی پیچ خوردگی داخلی نیز ناشایع نیست و این دو مجموعا 80تا 90 درصد علت دردهای مچ پا را شامل می شوند هر چند ممکن است خصوصا در موارد مزمن فرد سابقه پیچ خوردگی را به یاد نداشته باشد.
آسیب دیدگی لیگامان مثلثی داخلی مچ پا یا دلتویید را پیچ خوردگی داخلی مچ پا می گویند واغلب به دنبال پیچش پا به سمت خارج ایجاد می شود .
صدمه لیگامان دلتویید یعنی همان پیچ خوردگی به سمت داخل پا معمولاً نسبت به پیچ خوردگی خارجی مچ پا هرچند شیوع کمتری دارد اما آسیب جدی تری محسوب می شود اکثرا این نوع آسیب دیدگی با صدمه به لیگامانهای خارجی که در پیچ خوردگی های روتین دیده می شود یا صدمه به استخوان نازک نی( فیبولا ) همراه است.
صدمات لیگامان دلتوییدیا داخلی به تنهایی ، کمتر از ۱۰٪ کل پیچ خوردگی های مچ پا را شامل است ولی صدمات همراه یا صدمه لیگامان خارجی بسیار شایعتر می باشد.
ورزش های پر ریسک و دارای جهش مانند فوتبال ، بسکتبال و هندبال احتمال این نوع ضایعه را بیشتر می کند از جمله صدمات احتمالی همراه آسیب دیدگی کلیه استخوان های مچ از جمله تیبیا و فیبولا و تالوس می باشد.
بی ثباتی عملکردی ومزمن مچ پا و شایعتر از ان عود مجدد پیچ خوردگی از عوارض احتمالی است.
هر چند تشخیص اصلی با معاینه فیزیکی پزشک می باشد اما تصویربرداری از مچ آسیب دیده برای رد کردن شکستگی های این استخوان ها لازم است. .
درمان مرحله حاد در تمام مراحل ماساژ یخ و استفاده از کامپرشن و بالا نگه داشتن مچ پاروی بالش و دارو های ضد التهابی و مچ بند اقدامات طب فیزیکی استفاده از ارتز های مناسب ازجمله آتل دارای بار یا استفاده از کفش های ساق کوتاه (نیم بوت) می باشد .
بعضی از موارد شکستگی و پارگی کامل لیگامان ها که به 6 تا 8 هفته درمان طبی و بی حرکتی و اقدامات طب فیزیکی پاسخ ندهند نیاز به درمان های جراحی دارد.
حرکت مچ پا ( Early Range of motion) از ضروریات درمان در مرحله ابتدایی درمان می باشد و به همین علت ترجیح بر ان است که بیماران را با اتل های اماده بی حرکت کنیم نه با گچ تا بتوانیم روزانه حرکت مچ پا و تحمل وزن را داشته باشیم.
هرکسی در هر ردهی سنی میتواند به درد مچ پا دچار شود. درد مچ پا معمولاً ناشی از زمین خوردن یا آسیبدیدگیهای ورزشی است.
این بیماری بیشتر در میان ورزشکاران و مردان زیر ۲۴ سال که فعالیت بالایی دارند رایج است. در زنان معمولاً این بیماری در افراد بالای ۳۰ سال بیشتر رخ میدهد.
علائم مربوط به اختلالات مچ پا، بسته به نوع آسیب وارد شده، متفاوت خواهد بود. از علائم شایع میتوان موارد زیر را نام برد:
تاندونیت نیز ممکن است همین علائم را به همراه موارد زیر ایجاد کند:
به منظور تشخیص اختلالات مربوط به مچ پا و یا شکستگی استخوان مچ پا ، پزشک علائم شما را بررسی کرده و پا و مچ پای شما را معاینه میکند، همچنین ممکن است سوالاتی در مورد جراحات اخیراً وارد شده بپرسد.
برای پی بردن به هرگونه شکستگی مچ پا و یا پارگی تاندون، آزمایشات عکسبرداری مورد نیاز خواهند بود. این آزمایشات عبارتاند از:
در موارد زیر باید به پزشک مراجعه کنید:
سریعترین و رایجترین درمان درد مچ پا و بهویژه رگ به رگ شدن، بهرهگیری از تکنیک R.I.C.E است که شامل استراحت، یخ درمانی، کمپرس و بالا گرفتن پا میشود.
داروهایی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم می توانند درد را کاهش داده و به بهبودی کمک کنند.
حتی با بهترین مراقبت ها، ممکن است شما به مدت چند هفته، مخصوصا صبح ها یا بعد از فعالیت، تورم، سفتی یا دردمچ پا داشته باشید.
بسته بهظاهر، عملکرد و دردمچ پا بهتر است از انجام فعالیتهای ورزشی برای یک تا سه هفته خودداری شود.
درصورتیکه پارگی رباط وجود نداشته باشد و تورم فروکش کرده باشد، میتوان مچ پارا بست و سپس فعالیتهای روزانهٔ سبک را مجدداً از سر گرفت.
بستن پا در افزایش ثبات و جلوگیری از کشش بیشتر رباطها در هنگام پیشرفت روند بهبودی، بسیار مؤثر خواهد بود.
درصورتیکه رباط جانبی خارجی دچار پارگی شده باشد، معمولاً نیاز به گچ گرفتن خواهد بود. این گچ برای 10 هفته باقی خواهد ماند و ممکن است از یک نگهدارندهٔ پاشنهٔ پا در هنگام راه رفتن استفاده شود.
ممکن است یک راهکار سادهٔ دیگر، استفاده از کفی و کفشهای طبی باشد. استفاده از کفی طبی بهتر از تخته پاشنه است، زیرا در این حالت نیروی حاصل از پیچخوردگی بهتمامی پا وارد میشود.
به خاطر داشته باشید که اگر تکیهگاهی از کفی طبی در زیر قوس پا احساس نشود، احتمالاً استفاده از کفی تأثیری نخواهد داشت.
استفاده از داروهای بدون نسخه و یا تجویزی پزشک در تسکین درد بسیار مؤثر خواهد بود، این داروها عبارتاند از:
استامینوفنها مانند تیلنول
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) از قبیل ایبوپروفنهایی مانند ادویل یا موترین و ناپروکسنهایی مانند اِلو.
آسپرینها (بهعنوان یک داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی) از قبیل بایر یا بافرین.
پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)، فراوردهای خونی است که از خون بیمار تهیه میشود و حاوی غلظت بالایی از پلاکتها و فاکتورهای رشد است.
این فاکتورهای رشد فرایند بهبود بیمار را سرعت میبخشند. عمل تزریق PRP برای درمان آسیبهای وارد آمده به استخوانها، غضروف، رباطها، تاندونها و همچنین آرتروز مورداستفاده قرار میگیرد.
از این روش برای درمان آسیبهای تاندونی و رباطی نواحی اطراف پا ومچ پا، مانند التهابات پلانتار فاسیا و تاندون آشیل و صدمات رباط مچ پا، استفاده میشود.
تکنیک اوزون تراپی از طریق افزایش میزان اکسیژنرسانی به بافت همبند مچ پا عمل میکند.
معمولاً نواحی آسیبدیده دچار کاهش سطح اکسیژن میشوند که به تبع آن میزان جریان خون در این نواحی کاهش مییابد و همین امر منجر به کاهش سرعت روند بهبودی خواهد شد.
با بهرهگیری از تکنیک اوزون تراپی جریان خون و میزان اکسیژن افزایش مییابد که درنتیجهٔ آن، سلولهای بنیادی قادر خواهند بود با سرعت بیشتری رشد کنند و فرایند طبیعی بهبود نواحی دردناک اطراف پا ومچ پا با شتاب بیشتری طی میشود.
تکنیکها و روشهای درمانی فیزیوتراپی از قبیل التراسوند تراپی، الکتروتراپی، ماساژ درمانی، مگنت تراپی و شاکویو درمانی در بهبود این عارضه بسیار مؤثر خواهند بود.
لیکن باید توجه داشت که این شیوهٔ درمانی پس از سایر تکنیکهای درمانی مانند استفاده از کمپرش سرد، گرما درمانی و انجام حرکات ورزشی فعال، انجام شود.
درمان با استفاده از لیزر سرد، روش درمانی نسبتاً جدیدی است که در کاهش درد، کرختی و ضعف بیمارانی که از دردهای شدید و مزمن و بیحسی و رادیکولوپاتی (درد، بیحسی، سوزنسوزن شدن و علائم دیگری که در اثر تحتفشار گرفتن رشتهٔ عصبی نخاعی در بازوها، پاها و دستها احساس میشود) رنج میبرند، بسیار مؤثر است.
امروزه تکنیک شاکویو تراپی از خارج از بدن (ESWT)، روش جایگزینی است که برای درمان بسیاری از اختلالات استخوانی و بافت نرم پا و مچ پا مورداستفاده قرار میگیرد.
احتمالاً این تکنیک، بهترین شیوهٔ درمان دردهای مزمن و یا تندینوپسیهای تاندون آشیل به حساب میآید. در این روش، امواجی که از طریق یک پالس متمرکز ایجاد میشوند، ناحیهٔ دردناک را هدف قرار میدهند و از طریق کاهش تعداد رشتههای عصبی انتقال دهندهٔ درد، به تسکین درد کمک میکنند.
علاوه بر این، این شیوهٔ درمانی در سرعت بخشیدن به روند بهبودی بافت و افزایش شکلگیری سلولهای خونی جدید نیز مؤثر خواهد بود.
کایروپرکتیک ترکیبی از ماساژ (درمان دستی) و تمرینات حرکتی است. استفاده از این تکنیک درمانی برای درمان درد مچ پا ، به روند طبیعی بهبود بدن کمک میکند.
در حقیقت اساس درمانهای کایروپرکتیک بر اصلاح اختلالات مفاصل استخوانی و رباطها و تاندونهای پیرامون آن تکیه دارد. پس از اصلاح و بازگرداندن مفصل به موقعیت اصلی خود، فشار دردآور وارد بر اعصاب مفصل، برداشته خواهد شد و درد تسکین مییابد.
این درمان، امکان بهبود را برای بدن فراهم میآورد و توان حرکتی آن را افزایش میدهد.
در روزهای نخست بهتر است با تمریناتی فعال و سبک آغاز شود و بیمار باید مچ پا و پای خود را در تمام محدودههای طبیعی حرکتی درگیر کند.
برطرف شدن تورم، افزایش قوام عضلانی و جلوگیری از چسبندگی و التهاب از نتایج تکرار این حرکات خواهد بود.
با عرض سلام خدمت آقای دکتر : بنده پدری دارم که 76 سال دارند ، ایشان از درد شدید زانو رنج میبرند که بعداز مراجعه به دکتر متخصص معلوم شد براثر پیری و کهولت غضروف زانو کم شده و بر اثرسایش استخوانها به هم موجب درد شدید میشود ولی جدیدا از درد قوزک پا شکایت دارند که هرگونه سایش با قوزک پا ایجاد درد غیرقابل تحمل میکند . از آقای دکتر علت این درد شدید و درمان ان رامیخاستم بدانم .باتشکر از شما عزیزان.
سلام
دردهای اعصاب سياتيک گاهی باعث درد پاها هم میشود بايد معاينه شوند.
با سلام.من ۳۳ سال پیش درد شدیدی در ناحیه مچ پا داشتم با مراجعه به پزشکهای متعدد و گرفتن عکس همه گفتن چیزی نشون نمیده فقط مچ پا ممکنه ضرب خورده و درد داره با استراحت خوب میشه. متاسفانه تا حالا خوب که نشده هیچ بدتر هم شده حالا با افزایش سن و وزن هر وقت که جایی ثابت میایستم و یا کاهایی که باید زیاد حرکت داشته باشم درد شدید میگیره مچ پا و اگر استراحت نکنم ورم میکنه و کبود میشه مچ پا.جدیدا دوباره رفتم دکتر و عکس گرفتم میگن خار پاشنه هست. ولی پاشنه هیچ دردی نداره.یک دکتر گفت همون زمان مچ پا در رفته و چون متوچه نشدین استخوان اضافه آورده.لازم به ذکره که مچ پا حرکت دورانی نداره.
سلام.من دیروز و
ومچ پام
پیچ خورد و درد زیادی داشتم و با کمپرس یخ و مالیدن زردچوبه بهتر شدم اما امروز خیلی درد دارم و هنوز ورم پام نخوابیده
سلام آقای دکتر ، من ۷ پیش هنگام فوتبال یک نفر افتاد رو مچ پام و پا به سمت پایین کِش اومد ، اون موقع زیاد درد نداشت و با درمان خانگی بهبود یافت ، اما الان بعد از ۷ سال دوباره درد گرفت و مچ پام قفل شد به طوری که اصلا خم و راست نمیشه ، دکتر رفتم و MRI هم گرفتم و گفتن که آسیب لیگمان دلتوئید هستش ، ۳ هفته گچ گرفتم و بعد از باز کردن ۱۰ جلسه فیزیوتراپی هم رفتم ، اما هیچ فرقی نکرده و همچنان خم و راست نمیشه و موقع راه رفتن مچ پام درد میکنه ، درد هم از داخل مچ پا هستش و از روی پا حس نمیشه ، الان ۱۸ ساله هستم ، اگه میشه راهنمایی کنید 🙏
سلام
ممكنه نياز به جراحي باشد.
باعرض سلام ؛ همسرم حدوداً ۲هفته ایی یمیشود که از ناحیه پا راست ( انگشتان بسمت پایین درد شدید میگیرد و قوزک پا از سمت داخل ورم کرده و نهایتاً زمان حرکت بدلیل درد شدید لنگ میزند . قبلاً برای تسکین درد همورئید از قرص و شیاف دیکنوفناک مصرف میکرد چند روزیست نمی خورد . باتشکر
سلام
بايد عكسبرداري و ازمايش براشون انجام بشه.
درود برشما وقتتون بخیر من مدتی در پشت مچ پای چپ احساس درد دارم علت رومیفرمایین؟
درضمن در پشت زانوی پای راست وقتی مدتی نشستم یا دراز کشیدم وقت بلند شدن وقتی میخوام زاه برم یکی دوگام میلنگم انگار پا خواب رفته بعد از دوگام راه رفتن مشکل حله منتظر پاسختون هستم ممنون از زحماتتون 🙏🌹
اينگونه دردها كه در مفاصل و عضلات است نياز به ازمايشات لازم و نوار عصب مي باشد