فاسئیت پلانتار (التهاب رباط کف پا) چیست؟

  • Home
  • فاسئیت پلانتار (التهاب رباط کف پا) چیست؟

دسته بندی ها

نوبت گیری

نام(ضروری)
YYYY slash MM slash DD
فاسئیت پلانتار (التهاب رباط کف پا) چیست؟

فاشیای پلانتار یک باند ضخیم و متصل کننده از بافت نرم است که از پشت پاشنه پا تا نوک انگشتان پا کشیده می‌شود.
به عنوان یک رباط، استخوان‌های این دو ناحیه را به هم متصل می‌کند و به گونه‌ای طراحی شده است که به عنوان یک ضربه‌گیر برای فشار زیادی که روی پاهای خود وارد می‌کنید، می‌باشد.
فاسئیت پلانتار در سطح اپیدمی است و از هر شش آمریکایی یک نفر ممکن است به این بیماری مبتلا باشد. از آنجا که بسیار رایج شده است، مهم است که دقیقاً بفهمیم فاسئیت پلانتار چیست.

فاشیای پلانتار قوی است و می‌تواند نیروی زیادی را تحمل کند، اما فشار زیاد می‌تواند به آن آسیب برساند یا پاره شود. بدن با ملتهب شدن به این آسیب پاسخ می‌دهد و التهاب فاشیای پلانتار را فاسئیت پلانتار می‌نامند.

فاسئیت پلانتار معمولاً به عنوان یک درد تیز در زیر قوس و یا در پایین پا نزدیک پاشنه توصیف می‌شود. این درد هنگام صبح و بعد از ایستادن، ورزش یا استراحت طولانی مدت بیشتر می‌شود. همچنین ممکن است مقداری قرمزی و تورم در ناحیه وجود داشته باشد.

گاهی اوقات می‌توان فاسئیت پلانتار را با التهاب تاندون آشیل اشتباه گرفت. التهاب تاندون آشیل یک بیماری شایع است که هنگامی رخ می‌دهد که تاندون بزرگی که از پشت ساق پا کشیده می‌شود تحریک شده و ملتهب می‌شود.

تاندون آشیل بزرگترین و قوی‌ترین تاندون در بدن است. ماهیچه‌های ساق پا را به پشت پاشنه متصل می‌کند و به شما امکان می‌دهد هنگام راه رفتن، دویدن یا پریدن روی انگشتان پا بایستید.
هنگامی که بدون استراحت کافی، بیش از حد سخت یا شدید تمرین می‌کنید، ممکن است التهاب تاندون آشیل ایجاد شود که باعث درد در پشت پاشنه یا مستقیماً بالای آن شود.

عوامل ایجاد التهاب در فاسئیت پلانتار

بیشترین خطر ایجاد فاسئیت پلانتار ، متوجه مرد‌ان و زنان فعال بین ۴۰ تا ۷۰ سال می‌باشد. همچنین بروز این عارضه در زنان بیشتر از مردان دیده شده است.
زنان باردار، به خصوص در اواخر دوره بارداری، معمولاً به شکل دوره‌ای دچار این بیماری می‌شوند.

خطر ابتلا به فاسئیت پلانتار در افراد چاق یا دارای اضافه وزن بیشتر است. دلیل این امر وارد آمدن فشار بیشتر به رباط ‌های این ناحیه در این افراد می‌باشد. به خصوص اگر افزایش وزن به شکل ناگهانی روی دهد.

خطر ابتلا به مشکلات مربوط به فاشیای پلانتار در دوندگان مسافت‌های طولانی نیز بیشتر است.
علاوه بر این اشتغال در حرفه‌های نیازمند فعالیت بدنی بالا که افراد باید مدت زیادی را روی پا ایستاده باشند می‌تواد خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. برای مثال کار در کارخانه‌ یا به عنوان پیش‌خدمت در رستوران‌‌ها.

اختلالات ساختاری پا مانند قوس زیاد یا تخت بودن پاها نیز می‌توانند خطر ابتلا به فاسئیت پلانتار را افزایش دهند.
کوتاهی تاندون آشیل نیز که عضلات پشت ساق پا‌ها را به پاشنه‌ها متصل می‌کند، می‌تواند باعث ایجاد درد در ناحیه فاشیای پلانتار شود.

علاوه بر این پوشیدن کفش‌های دارای کفی‌ نرم و حمایت ناکافی از قوس‌ پاها نیز می‌تواند در بروز التهاب این ارتباط نقش داشته باشد. خار پاشنه معمولاً باعث ایجاد فاسئیت پلانتار نمی‌شود.
پزشکان در گذشته بر این باور بودند که وجود خار پاشنه می‌تواند باعث احساس درد توسط افراد مبتلا به التهاب فاشیای پلانتار شود که باور درستی نیست.

فاسئیت پلانتار و خار پاشنه

خار پاشنه یک زایدۀ استخوانی است که روی استخوان پاشنه پا یا کالکانئوس ایجاد می­شود. این بیماری مانند فاسئیت پلانتار ، نیز به دلیل فشار طولانی مدت بر روی پاها ایجاد می­شود.
یک جراح ارتوپدی یا یک پدیاتریست (متخصص کف و مچ پا) می تواند به کمک پرتوی X خار پاشنه را تشخیص دهد.

مطالعه کنید
کوستوکندریت (مفاصل دنده اي- غضروفي) چیست ؟

اغلب افراد به اشتباه فکر می­کنند که خار پاشنه دلیل پا درد آنهاست، اما این تصور غلط است چرا که خار پاشنه اغلب هیچ علائمی ندارد.
طبق اعلام انجمن جراحان ارتوپدی آمریکا (AAOS)، از هر 10 نفر 1 نفر دچار خارپاشنه پا است. اما تنها از هر 20 نفر مبتلا به خار پاشنه تنها یک نفر درد را تجربه می­کند.

درمان فاسئیت پلانتار توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

علائم التهاب فاسئیت پلانتار

معمولترین علامت عارضه فاسئیت پلانتار ، درد در پاشنه پا است. همچنین در برخی افراد درد در ناحیه قوس کف پا ظاهر می شود.
معمولاً این درد ناشی از این عارضه به صورت خیخ شروع می شود و در اغلب موارد در هنگام صبح و بیرون آمدن از تختخواب احساس می شود.

همچنین این درد بعد از نشستن به صورت طولانی مدت نیز بروز می کند. اگر چه درد این عارضه به صورت های مختلف بروز می کند ولی معمولاً پس کمی قدم زدن کاهش می یابد.
برخی افراد همچنین در هنگام بالا رفتن از پله ها درد را احساس می کنند. همچنین انجام فعالیت های شدیدی همانند دویدن نیز منجر به درد می شود.

درد ناشی از فاسئیت پلانتار ممکن است به صورت طولانی مدت ادامه داشته باشد و عوارض دیگری نیز به همراه داشته باشد. به دلیل التهاب فاسیا، بافت دچار آسیب شود و در این صورت درمان این عارضه مشکل تر شده و درد به صورت مزمن در می آید.

فاسئیت پلانتار همچنین می تواند منجر به بروز درد در نواحی دیگر بدن شود.
به عنوان مثال، وقتی شخصی مبتلا به درد پاشنه پا می شود ممکن است بواسطه این درد به صورت ناخودآگاه، نحوه راه رفتنش تغییر کند. حرکت و راه رفتن نامناسب می تواند به بروز مشکلات و عوارضی در زانو، مفصل ران، پشت و کمر شود.

نوبت گیری دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد

چه افرادی در خطر ابتلا به بیماری فاسئیت پلانتار کف پا هستند ؟

در واقع، اکنون کارشناسان معتقدند که فاسئیت پلانتار می تواند منجر به رشد خار پاشنه شود. فاسئیت پلانتار هم می تواند خود به تنهایی در بدن به وجود آید و هم می تواند بر اثر بیماری های دیگری ایجاد شود.
بیماری هایی مثل آرترز و مشکلات عصبی. همچنین پیچ خوردگی پا می تواند باعث پارگی و کشیدگی رباط های کف پا شود. اگر پا مدت زیادی تحت این استرس و فشار باشد می تواند باعث فاسئیت پلانتار گردد.
به طور کلی هم آقایان هم خانم ها در معرض ابتلا به این بیماری می باشند اما در خانم ها شایع تر است.

  • سن: مطالعات نشان می دهد التهاب تاندون کف پا در افراد بین 40 تا 60 سال نسبت به بقیه شایع تر است.
  • افرادی که کف پای صاف دارند: کف پای صاف نیز از عوامل التهاب فاشیا می باشد.
  • افرادی که اختلال راه رفتن دارند: راه رفتن غیر طبیعی باعث می شود توزیع وزن بدن بر روی پاها تحت تاثیر قرار بگیرد.
  • افرادی که قوس کف پای شدید دارند: تاندون فاشیا پلانتار وظیفه دارد قوس کف پا را حفظ کند. زمانی که این قوس شدید باشد تحت فشار و استرس زیادتری قرار خواهد گرفت.
  • افرادی که پاهای آن ها هم اندازه نیست: زمانی که پاهای یک نفر هم اندازه نباشد فاشیای کف پا و دیگر بافت های پا تحت فشار نامتقارنی قرار می گیرند که باعث می شود این تاندون ها زحمت بیشتری برای جذب شوک های وارده به پا داشته باشند.
  • افرادی که مچ پای کج دارند: کج بودن مچ پا فشار به فاشیا را نامتقارن می کند.
  • ورزشکاران: همان طور که گفته شد فعالیت ورزشی و دویدن زیاد می تواند باعث آسیب به فاشیای کف پا شود.
  • افرادی که فعالیت بدنی بسیار کمی دارند: زمانی که فرد از پاهای خود استفاده نمی کند فاشیا خشک و جمع می شود. این حالت در بلند مدت می تواند باعث التهاب فاشیا شود.
  • افرادی که اضافه وزن دارند و زنان باردار: افزایش وزن ناگهانی خطر ابتلا به فاسئیت پلانتار را افزایش می دهد.
مطالعه کنید
انواع میگرن و درمان آن

فاسئیت پلانتار در کودکان

کودکان مانند بزرگسالان ممکن است در اثر استفاده بیش از حد از رباط یا با پوشیدن کفش‌های قدیمی به‌طور غیرمستقیم دچار فاشیا شوند.
از آنجا که فاشیای پلانتار می‌تواند با گذشت زمان بدتر شود، دیدن پزشک برای تشخیص صحیح و معالجه آن بسیار مهم است.

یخ را روی قسمت پاشنه پای کودک خود بگذارید تا هرگونه تحریک و التهاب را کاهش دهد. ماساژ منطقه نیز می‌تواند به بهبودی آن کمک کند. اطمینان حاصل کنید که کودک شما استراحت کافی دارد و از دویدن، پریدن و ایستادن به مدت طولانی جلوگیری می‌کند.

هنگامی که فرزند شما به فعالیت‌های عادی خود بازگردد، به او یادآوری کنید که تمرین‌هایی برای گرم کردن و حرکات کششی را انجام دهد تا از بازگشت این مشکل جلوگیری شود. همچنین باید بررسی کنید که فرزندتان کفش‌های حمایتی مناسب به پا کند.

نکته مهم: درد پاشنه در کودکان می‌تواند ناشی از شرایط دیگر مانند تاندونیت آشیل یا یک شکستگی خفیف باشد.

درمان فاسئیت پلانتار توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

پیشگیری از فاسئیت پلانتار

ایجاد چند تغییر در سبک زندگی ممکن است به شما کمک کند تا از فاسئیت پلانتار جلوگیری کنید.

کفش‌های مناسبی بپوشید که پشتیبانی خوبی برای قوس کف پا فراهم می‌کنند و کفش‌های ورزشی خود را مرتباً عوض کنید. اگر دونده هستید، بعد از حدود ۶۰۰ تا ۸۰۰ کیلومتر دویدن با یک جفت کفش، باید یک جفت کفش جدید خریداری کنید.

مانند شنا یا دوچرخه‌سواری، تمرینات کم تأثیر را در برنامه‌های روزمره خود بگنجانید. از دویدن خیلی مکرر و کار کشیدن بیش‌ازحد از فاسیای کف پا خودداری کنید. قبل از ورزش، حتماً عضلات ساق پا، تاندون آشیل و فاسیای پلانتار را کشش بدهید.

تمام تلاش خود را برای حفظ وزن سالم انجام دهید. اگر اضافه وزن دارید، سعی کنید وزن خود را کاهش دهید تا فشار وارد شده به فاسیای پلانتار را کاهش دهید.

تشخیص فاسئیت پلانتار کف پا

پزشکتان آزمایشات فیزیکی به منظور بررسی حساسیت کف پا و موقعیت دقیق درد و حصول اطمینان از آنکه این درد ناشی از مساله دیگری نیست، انجام خواهد داد.

او همچنین به هرگونه قرمزی یا تورم خفیف نیز توجه خواهند نمود. پزشکتان، قدرت عضلات و سلامت عصب هایتان را نیز مورد ارزیابی قرار خواهد داد :

  • واکنش ها
  • تونوس عضلانی
  • بینایی و لامسه
  • هماهنگی
  • تعادل

تصاویر اشعه ایکس یا MRI برای بررسی منشا درد پاشنه پا، برای مثال شکستگی استخوان، لازم است.

راه های درمان فاسئیت پلانتار

درمان شامل موارد زیر می شود:

  • یخ گذاشتن بر روی موضع
  • پوشیدن اسپلینت مخصوص شب: برای کشیده شدن ماهیچه ساق پا و پایین پا در طول خواب
  • فیزیوتراپی: برخی تمرینات ورزشی می توانند باعث کشش فاسیا و زردپی آشیل و تقویت عضلات پا شوند تا مچ پا و پاشنه از ثبات بیشتری برخوردار شود.
  • استراحت: انجام کارهایی که باعث بدتر شدن درد می شوند را متوقف کنید. این کارها شامل برخی تمرینات ورزشی هم چون دویدن و پریدن است.
  • مصرف مسکن های ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID ها) هم چون ایبوپروفن و سدیم ناپروکسن: این داروها نباید بیشتر از یک ماه مورد استفاده قرار گیرند؛ لذا با پزشک خود مشورت کنید.
    پس از آغاز درمان، معمولا فرد بعد از 10 ماه بهبود خواهد یافت.
  • کفش های طبی بپوشید

سعی کنید کفش هایی را بپوشید که تکیه گاه خوبی برای قوس کف پا فراهم می کنند و پاشنه مناسبی دارند؛ به خصوص اگر زیاد می ایستید.
این کمک می کند تا از فاسیای پلانتار(غلاف کف پا) شما حمایت شود و از ملتهب شدن آن جلوگیری شود.

  • از ارتوتیک ها استفاده کنید
مطالعه کنید
انواع عمل جراحی بسته دیسک کمر

پزشک شما ممکن است ارتوتیک هایی که در کفش قرار می گیرند یا پدهای پا را توصیه کند تا وزن شما به طور یکنواخت تری توزیع شود؛ به خصوص اگر قوس های بلندی داشته باشید.
شما می توانید آنها را از اکثر داروخانه ها تهیه کنید یا پزشک شما می تواند آنها را به طور ویژه برای پاهای شما تهیه کند.
پس از گذشت چند ماه ، باید بتوانید این ارتوتیک ها را کنار بگذارید.

  • تمرینات کششی : انجام برخی تمرینات خاص که عضلات پشت ساق و فاسیای پلانتار را تحت کشش ملایم قرار داده و آنها را نرم و قابل انعطاف میکنند.
    دو نمونه از این تمرینات عبارتند از:

کشش عضلات پشت ساق : به طرف یک دیوار بایستید. یک پا را جلوتر از پای دیگر قرار میدهیم بطوریکه یک زانو کمی خم و و زانوی دیگر کاملاً صاف یباشد. کف هر دو دست را هم به دیوار جلو تکیه میدهیم.
سپس بدون اینکه محل کف پاها روی زمین را تغییر دهیم سعی میکنیم تنه خود را به دیوار نزدیک تر کنیم، زانوی خم شده را بیشتر خم کنیم تا در پایی که زانویش صاف است مچ پا بیشتر خم شود.

با این کار عضلات پشت ساق و تاندون آشیل پای عقبی تحت کشش قرار میگیرند.
این کار را خیلی به آرامی انجام میدهیم تا وقتی که یک کشش ملایم را در پشت پا احساس کنیم. وضعیت را برای ده ثانیه حفظ کرده و سپس به آرامی به حالت اول باز میگردیم. نرمش را ۱۰ مرتبه تکرار میکنیم.

درمان فاسئیت پلانتار توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

کشش فاسیای پلانتار : در حالت نشسته پای مبتلا را روی زانوی سالم قرار میدهیم و پنجه پا را با دست گرفته و به طرف خود میکشیم تا فاشیای کف پا در حالت کشش قرار گیرد.
به مدت ده ثانیه این کشش را ادامه داده و سپس به حالت اول باز میگردیم. ۱۰ مرتبه نرمش را انجام میدهیم.

درمان فاسئیت پلانتار توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

  • شوک ویو تراپی Extracorporal shockwave therapy ESWT
    در این روش که به توسط متخصص فیزیوتراپی انجام میشود با تاباندن اشعه اولترا سونیک به ناحیه پاشنه روند ترمیم آسیب های فاشیای پلانتار تسریع میشود. اثر این روش در همه بیماران یکسان نبوده و ثابت شده نیست.

درمان فاسئیت پلانتار توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

  • ماساژ درمانی
    گاهی اوقات انجام ماساژ های مناسب برای کاهش کشش و سفتی در کف پا و عضلات پشت ساق موثر واقع میشوند
  • تیپینگ
    گاهی اوقات تپینگ Taping کف پا به توسط فرد خبره میتواند موجب کاهش استرس به فاشیای پلانتار شود. در این مورد مقاله جداگانه ای وجود دارد که میتوانید به آن مراجعه کنید.
  • تزریق کورتن
    این روش درمانی از موثرترین روش های از بین بردن درد و التهاب پاشنه است. تزریق داروهای کورتیکواستروئیدی در پاشنه در صورتیکه به توسط پزشک جراح متبحر انجام شود میتواند به کاهش تورم و درد کمک شایانی کند ولی در انجام آن نباید افراط کرد.

توجه داشت باشیم که تزریق های مکرر میتواند موجب پاره شدن فاشیای کف پا شده و فرد دچار صافی کف پا و درد مزمن شده یا حجم چربی زیر پاشنه که مانند یک بالشتک و ضربه گیر عمل میکند کم شود.

  • جراحی
    در این فرایند، فاسیای پلانتار از استخوان پاشنه جدا خواهد شد. جراحی معمولا آخرین گزینه و در صورت درد شدید یا عدم پاسخگویی قسمت آسیب دیده به درمان های دیگر به شمار می‌رود.
    همان روز می‌توانید به خانه بازگردید. پزشک ممکن است دستورالعمل هایی راجع به استفاده از بریس کف پا، پوتین یا عدم وارد آوردن وزن تا مدت زمانی بخصوص به شما دهد.

1 Comment:

  1. من مبتلا به خارپاشنه هستم وخواندن این مطلب فوقالعاده مفید بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *