بورسیت ایلیوپسواس چیست ؟
- Home
- بورسیت ایلیوپسواس چیست ؟
عضله ایلیوپسواس از دو جزء تشکیل شده است. جزء پسواس آن از جلوی مهره های پایینی کمر منشا گرفته و جزء ایلیاک آن از سطح داخلی حفره ایلیاک لگن شروع می شود.
این عضلات پس از پیوستن به هم پایین آمده و تاندون ایلیوپسواس را درست می کنند. این تاندون از جلوی استخوان لگن عبور کرده و به تروکانتر کوچک استخوان ران میچسبد.
بین تاندون ایلیوپسواس و استخوان لگن بزرگترین بورس بدن به نام بورس ایلیوپسواس وجود دارد.
عضله ایلیوپسواس یک عضله بسیار مهم در کمپلکس لگن محسوب می شود عملکرد این عضله سبب فلکشن یا خم شدن مفصل هیپ و از سر بالا سبب چرخش یا تیلت قدامی لگن می شود.
لذا در بورسیت این عضله توانایی و عملکرد عضله به سبب درد بورس کاهش پیدا کرده و ممکن است لنگش در شخص ایجاد شود شکل زیر آناتومی بورس عضله ایلیوپسواس و الگوی درد انتشاری آن را نشان می دهد.
در نوجوانان رشد عضلات نسبت به رشد استخوان ها کمی تاخیر دارد و همین امر موجب کوتاه بودن نسبی عضلات نسبت به استخوان ها در این گروه سنی می شود.
این کوتاهی موجی اعمال کشش بیش از حد به تاندون شده و احتمال آسیب آن بصورت کشیدگی و التهاب را بیشتر می کند.
تفاوت اصلی میان ایلیوپسواس و بورسیت تروکانتریک این است که بورسیت ایلیوپوساس باعث درد در ناحیه مفصل ران و کشاله ران می شود ، در حالی که بورسیت تروکانتریک منجر به درد در قسمت بیرونی مفصل ران می شود.
تشخیص و درمان هر دو نوع بورسیت یکسان است.
بورسیت به زبان ساده به معنای التهاب یا تحریک بورس است؛ بورس کیسه کوچک و مملو از مایعی است که مانند محافظ بین مفصلها، عضلات و تاندونها عمل میکند.
به بورسی که در سمت داخلی یا سمت کشاله ران مفصل ران قرار دارد، بورس ایلیوپسواس میگویند؛ ملتهب شدن این بورس موجب احساس درد در جلوی لگن میشود.
بورسیت ایلیوپسواس که بالاترین درصد شیوع را در میان دوندگان و فوتبالیستها دارد، با درد جلوی لگنی همراه است که گاهی در جلوی ران یا داخل باسن نیز منتشر میشود.
بورسیت ایلیوپسواس گاهی موجب صدا دادن و قفل کردن مفصل ران نیز میشود.
هنگامی که فردی به بورسیت ایلیوپسواس مبتلا می شود، ممکن است التهاب دردناکی را تجربه کند.
بورسیت ایلیوپسواس اغلب به عنوان سندرم استفاده مکرر شناخته می شود. همانطور که در مورد تورم اطراف مفصل ران انتظار می رود، درد علامت اولیه است.
اگر حرکات تکراری انجام دهید، خطر بورسیت ایلیوپسواس وجود دارد. این آسیب گاهی به دلیل استفاده بیش از حد از مفاصل، تاندون ها و عضلات است.
این می تواند در ورزشکاران یا هر فردی که از نظر بدنی فعال است، مانند دوندگان و شناگران ایجاد شود.
افرادی که عضلات خم کننده لگن سفت دارند نیز می توانند به دلیل افزایش فشار دچار بورسیت ایلیوپسواس شوند. این فشار باعث ایجاد اصطکاک بین تاندون ها و بورس می شود.
بیماری های آرتریت مانند آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت نیز می توانند در بورسیت ایلیوپسواس نقش داشته باشند.
آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به اشتباه به مفاصل حمله می کند. این حمله باعث التهاب مفاصل می شود.
استئوآرتریت یک بیماری آرتریت مزمن است. این شکل از آرتریت باعث تخریب غضروف مفصل می شود. دژنراسیون باعث ساییدگی استخوان ها به هم می شود و باعث التهاب می شود.
درد یکی از علائم اولیه این عارضه است. ممکن است دردی را تجربه کنید که از جلوی باسن شما شروع می شود. این درد همچنین ممکن است از رانها تا زانوها سرایت کند.
برخی افراد نیز در ناحیه باسن خود درد دارند. ممکن است صبح ها دچار سفتی و سفتی شوند.
در ابتدا، ممکن است هنگام انجام برخی فعالیتها، احساس ناراحتی خفیفی داشته باشید، مانند:
یک معاینه فیزیکی با استرس روی بورس ممکن است وضعیت را مشخص کند.
آزمایش تصویربرداری ممکن است برای تایید تشخیص و رد سایر آسیبها یا شرایط احتمالی انجام شود. این تست ها می تواند شامل موارد زیر باشد:
درمان تاندنیت و بورسیت های لگن تقریبا همیشه بدون نیاز به جراحی است. مهمترین اقدامات درمانی عبارتند از:
وقتی یک ورزشکار فشاری بیش از حدی که بدنش به آن عادت دارد به سیستم حرکتی اندام وارد میکند درد و کشیدگی عضله یکی دو روز بعد شروع میشود ولی با چند روز و حداکثر یک هفته استراحت این درد خوب میشود.
متاسفانه در مورد تاندون ها چنین نیست. وقتی تاندون تحت کشش قرار میگیرد علائم تاندنیت بسیار دیرتر مثلا بعد از چند هفته شروع میشود و وقتی هم شروع شد حتی با وجود استراحت التهاب و درد خیلی دیر فروکش میکند.
شما می توانید NSAID های بدون نسخه (مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن) مصرف کنید یا ممکن است پزشک نسخه قوی تر (مانند سلکوکسیب) را تجویز کند.
NSAID ها در صورت مصرف مداوم ممکن است خطرات خاصی را افزایش دهند، بنابراین ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
اگر عفونت دارید، باید آنتی بیوتیک مصرف کنید.
اگر التهاب شدید باشد، پزشک ممکن است به شما تزریق کورتیکواستروئید بدهد. تزریق بلافاصله التهاب را از بین می برد. برای برخی، درد عود نمی کند، اما برای برخی دیگر، ممکن است پس از مدتی عود کند.
هنگامی که پزشک تشخیص را تأیید کرد، به شما توصیه می کند فعالیتی را که باعث درد و التهاب می شود کاهش دهید.
اگر نمی توان از فعالیت اجتناب کرد، مانند پیاده روی، یک عصا (یا واکر) را امتحان کنید تا به طور موقت فشار را در حین بهبودی کاهش دهید.
اگر نمی توانید یک فعالیت را متوقف کنید، پزشک ممکن است فیزیوتراپی را پیشنهاد کند.
یک فیزیوتراپیست (یا متخصص طب ورزشی) ممکن است بتواند راههایی را برای تغییر حرکات پیشنهاد کند تا فشار کمتری بر مفصل ران وارد شود.
همچنین بستن یخ در ناحیه برای کاهش التهاب مفید است.
در موارد شدیدتر، فرد ممکن است به دنبال درمان های اضافی باشد. برخی از درمان ها عبارتند از:
داروهایی که برای هدف قرار دادن علائم آرتریت طراحی شده اند احتمالاً به تسکین بورسیت کمک می کنند. اگر فرد درد مفصل ران همراه با آرتریت را تجربه می کند، باید با پزشک خود صحبت کند.
این بورس بزرگترین بورس بدن است که بین کپسول هیپ و عضلات ایلیاک و پسواس قرار گرفته است و در حالت عادی دیده نمیشود مگر اینکه به دلیلی بزرگ شده باشد.
بورسیت ایلیوپسواس میتواند باعث درد، نوروپاتی و توده قابل لمس شود و عاملی برای صدا دان مفصل ران باشد.
برای تزریق تحت هدایت سونوگرافی بیمار به صورت طاق باز دراز کشیده و بسته به سایز بیمار از یک پروب خطی یا منحنی خطی استفاده میشود.
تاندون عضله در محل برجستگی ایلیوپکتینئال استابولوم قابل رؤیت است.
اگر بورس قابل رؤیت نبود، سوزن را بین تاندون و کپسول هیپ قرار میدهیم و اگر مکان آن صحیح باشد پس از تزریق، بورس بزرگتر میشود.
بیمارانی که با این تزریق بهتر شدهاند از جراحی آزادسازی تاندون نیز سود میبرند. مخصوصاً اگر سابقه آتروپلاتی هیپ داشته باشند.
نرمش های کششی عضله ایلیوپسواس را میتوان به طرق زیر انجام داد:
سر پا ایستاده و پاها را به اندازه عرض شانه از هم باز کنید. پای سالم را یک قدام به جلو گذاشته و پای بیمار را یک قدم به عقب بگذارید.
زانوی سالم را خم کرده و تنه را پایین بیاورید بطوریکه ران طرف بیمار تا حد امکان به عقب برود. ۶۰-۳۰ ثانیه در همین حالت مانده و سپس به حالت اول برگردید. این نرمش را در یه ست ۵ تایی تکرار کنید.
این نرمش را میتواند با استفاده از یک چهار پایه و یا در حالت ایستاده هم انجام دهید.
به پشت در لبه یک میز بخوابید و اجازه دهید تا کل اندام تحتانی طرف مشکل دار از کنار میز آویزان شود. زانوی دیگر را خم کرده و با دو دست ساق آنرا گرفته و به سینه خود بفشارید.
پرهیز از رفتارها و فعالیت هایی که بورس را ملتهب می کند به جلوگیری از بروز بورسیت لگن کمک می کند. از فعالیتهای تکراری که به باسن فشار وارد میکند، خودداری کنید.
برخی از اقدامات پیشگیرانه عبارتند از:
عضو هیات مدیره انجمن درد ایران و عضو انجمن جهانی درد امریکا (IASP) می باشم. همچنین عضو کارگروه ستاد سلولهای بنیادی نهاد ریاست جمهوری نیز هستم. در حوزه های مختلف کنترل و درمان انواع دردهای بدن به بیماران و مراجعه کنندگان خدمات ارائه میکنم.
–یک فیزیوتراپ (یا مربی ورزشی) ممکن است بتواند راههایی را برای تغییر حرکات پیشنهاد کند تا فشار کمتری بر مفصل ران وارد شود.-
احتراما مربیان ورزشی حق دخالت در درمان را ندارند ..خواهشمند است متن مربوطه اصلاح گردد..ضمنا کلمه درست فیزیوتراپیست است.
با تشکر
سلام جناب دکتر حسینی
با تشکر از اینکه زمان گذاشتید و مطلب را با دقت مطالعه کردید.
امیدواریم که مفید بوده است.
تشکر ویژه از پیشنهادی که برای بهبود مطلب دادید، یک اشتباه تایپی بود و متن اصلاح گردید.
سلام
من پارگی عضله ایلیوپسواس دارم دردشدید ولی تا حالا جایی نبوده کمک کنه فقط مسکن میدن ممنون میشم راهنمایی کنید
به همكاران طب ورزشي مراجعه كنيد