گردن درد ، دلایل آن، پیشگیری و درمان

  • Home
  • گردن درد ، دلایل آن، پیشگیری و درمان

دسته بندی ها

نوبت گیری

نام(ضروری)
YYYY slash MM slash DD
گردن درد ، دلایل آن، پیشگیری و درمان

درد گردن چیست؟

از نظر آناتومیک گردن از ستون مهره‌ها که از جمجه تا تنه ادامه دارد، تشکیل شده ­است. استخوان‌ها، رباط‌ها و ماهیچه­‌های گردن، سر را حمایت می‌کنند و آن را قادر به حرکت می­‌کنند. هرگونه اختلال، التهاب، یا آسیب می‌تواند باعث درد یا سفتی گردن شود.

بسیاری از افراد درد یا سفتی گردن را گهگاه احساس می­‌کنند. در بسیاری از موارد، گردن درد به علت حالت بدنی بد یا استفاده‌ی زیاد از گردن است. گاهی گردن درد به علت آسیب در اثر افتادن، ورزش یا جابه جایی مهره‌ها است.

وضعیت گردن و اهمیت درمان گردن درد

گردن هم باید وزن سر را تحمل کند, از طرفی باید انعطاف پذیری بیشتری از همه ستون فقرات داشته باشد، پس ذاتا استعداد گردن درد در همه وجود دارد.

از سوی دیگر عنصر مهم نخاع و قسمت مهمی از سیستم عصبی مرکزی بدن از بین مهره های گردن عبور می کند و خصوصا این مورد اهمیت توجه به گردن و آسیب‌های آنرا بالا میبرد (به نوعی اهمیت گردن درد وبیماری‌های مرتبط با ان خصوصا دیسک گردن و آرتروز گردن به این دلیل بالاتر از سایر نقاط است)

در ناحیه کمر حتی در شدیدترین موارد اسیبی به نخاع وارد شود در حالی که در گردن حتی یک ارتروز یا دیسک پیشرفته به راحتی به نخاع اسیب می رساند و مشکلات جبران ناپذیری ایجاد می کند. بنابراین باید حتی به گردن دردهای کوچک هم توجه شود.

حال چگونه می توان از این منطقه حساس بدن که از طرفی مسئول بیشترین میزان تحرک پذیری ستون فقرات می‌باشد و از طرفی باید حافظ فرمانده قسمت‌های مهمی از بدن (سیستم نخاع مرکزی) باشد محافظت کرد و اجازه بروز درد گردن را نداد؟

قوس کوچکی در گردن درست بالای استخوان کتف وجود دارد که به آن برآمدگی گردن می‌گویند، به هنگام بر پا ایستادن، سرباید درست بالای کمربند شانه ای قرار گیرد و در این حالت خمیدگی کوچک و قابل مشاهده‌ای را در گردن تشکیل می دهد.

بسیاری دیده می شود مردم ناخوداگاه سر خود را جلوتر از بدن می کیرند و چانه را به جلو به سمت جلو می آورند.

بدین ترتیب تقعر ذاتی گردن (لوردوز) تغییر می یابد و در این حالت نسبتا شایع مفاصل (فاست‌های) قسمت‌های پایین گردن نسبتاً به سمت جلو خمیده می‌شود، در حالی که فاست های قسمت فوقانی گردن و سر به عقب خمیده می شوند.

این وضعیت نسبتا شایع خصوصا در خانم های خانه دار و کسانی که ورزش نمی کنند زیاد دیده می‌شود و به ترتیب ابتدا موجب ایجاد آرتروز گردن و در مرحله بعد دیسک گردن می‌شود و حتی در مراحل اولیه بدون ایجاد دیسک گردن و آرتروز گردن و تنها با فشاری که روی عضلات و لیگامان‌ها وارد می‌کند موجب گردن درد می‌شود.

درمان درد گردن توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

پیشگیری

اکثر موارد گردن درد با وضعیت قرارگیری نامناسب گردن و عامل های فرسایش مفاصل در نتیجه افزایش سن ارتباط دارند. به منظور پیش گیری از ایجاد گردن درد، سعی کنید سر خود را در مرکز ستون فقرات نگه دارید.

علاوه بر این بعضی تغییرات ساده در فعالیت های روزمره می تواند به پیش گیری از درد گردن کمک کند. به عنوان نمونه در این رابطه می توان به موارد زیر توجه کرد:

قرار دادن گردن در وضعیت صحیح:

هنگامی که در حالت نشسته یا ایستاده قرار می‌گیرید، مطمئن شوید شانه‌های شما دقیقاً بر روی خط لگن قرار دارد و گوش‌ها مستقیماً روی شانه‌ها قرار گرفته است.

برای خود زمان استراحت در نظر بگیرید: برای پیشگیری از دیسک گردن اگر برای ساعت‌های طولانی با کامپیوتر کار می‌کنید یا به مسافرت طولانی می‌روید، از جای خود بلند شده، قدم بزنید و گردن و شانه‌های خود را بکشید.

وضعیت میز، صندلی یا کامپیوتر خود را با بدن خود تنظیم کنید:

درمان درد گردن توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

در این حالت لازم است مانیتور یا صفحه نمایش در سطح چشمان شما قرار داشته باشد و نیز بهتر است زانوها باید کمی پایین از ران‌ها باشد. علاوه بر این از دسته صندلی در هنگام نشستن استفاده کنید.

مطالعه کنید
درد مچ دست ، علت و درمان آن

از گرفتن تلفن بین گوش و شانه خود در هنگام صحبت کردن خودداری کنید:

درمان درد گردن توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

در این رابطه بهتر است از یک گوشی یا هندزفری برای صحبت کردن با تلفن استفاده نمایید.

سیگار کشیدن را ترک کنید:

سیگار کشیدن می‌تواند شما را در معرض ریسک بالاتر ابتلا به گردن درد قرار دهد.

از حمل کردن بسته‌های سنگین بر روی شانه خود اجتناب نمایید:

وزن و فشار وارد شده به شانه در این حالت می تواند باعث کشیدی عضلات گردن شود.

هنگام خوابیدن در وضعیت درست قرار گیرید:

در این حالت لازم است سر و گردن شما در راستای بدن قرار گیرد. هنگام خوابیدن از یک پشتی کوچک زیر گردن خود استفاده کنید و سعی کنید بر روی پشت خود به صورتی بخوابید که ران های شما نیز بر روی پشتی های کوچک قرار داشته باشد.

به این ترتیب می توان عضلات ستون فقرات را صاف کرد.

آیا باید در رابطه با گردن درد خود، به پزشک مراجعه کنم؟

بیشتر موارد گردن درد، در اثر کشیدگی‌های ساده‌ی عضلانی ایجاد شده و طی تنها چند روز از بین می‌روند. شما معمولا می‌توانید خودتان این گونه گردن دردها را با استفاده از داروهای مسکن بدون نیاز به نسخه‌ی پزشک و با انجام تمرینات ملایم و استراحت مناسب به منظور رهایی از گرفتگی، درمان کنید.

اگر درد شما شدید نبوده و مطمئن هستید که آسیب خاصی به گردن شما وارد نشده است، مراجعه به پزشک ضرورتی ندارد.

ولی اگر درد شما پس از گذشت ۲ هفته بهبودی نیافته و یا در دست‌های خود احساس ضعف و بی حسی می‌کنید، آنگاه باید به پزشک یا فیزیو تراپیست مراجعه کنید چرا که ممکن است مشکلات پیچیده‌تری باعث ایجاد گردن درد شما شده باشند.

اگر هر یک از موارد زیر برای شما صادق است، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید :
• در هر دو شانه‌ی خود دچار درد شدید باشید.
• در ران ها و باسن خود نیز احساس درد کنید.
• احساس ناخوشی و تب داشته باشید.

موارد بالا از نشانه‌های عارضه‌ای به نام پلی میالژی رماتیکا (PMR) می‌باشند که به درمان بی درنگ نیاز دارد.

انواع و علائم گردن درد

گردن درد یکی از مواردی است که مردم به شدت از آن شکایت می‌کنند. عضلات گردن معمولا به دلیل حرکات بد و نامناسب بدن دچار آسیب و درد می شود. پوکی استخوان نیز می تواند یکی از علت‌های گردن درد شما باشد.

گاهی اوقات گردن درد نشان دهنده یک مشکل جدی در فرد می‌باشد که گاهی اوقات این درد آنچنان شدید می شود تا جایی که فرد دچار ضعف در بازو و دست می شود و این درد کم کم به شانه های او نیز منتقل می شود.

گردن درد شامل خشکی و درد عمومی ناحیه گردن است که می‌تواند شامل گردن، شانه‌ها، بازوها، دست‌ها یا سر باشد.

ممکن است عضلات نیز دردناک و حساس شوند. بیماران، اغلب وجود سردردهای خفیف تا شدیدی را نیز گزارش می‌دهندکه نیاز به اقدام درمان گردن درد را دو چندان میکند.گردن درد دارای سه نوع است:

گردن درد محوری

گردن درد محوری عضلانی- اسکلتی بوده و تنها شامل درد گردن یا بافت نرم آن می‌شود. آسیب ویپلش (نوعی رگ به رگ شدن و کشیدگی گردن) یا کشیدگی عضله گردن نمونه‌ای از این حالت است.

رادیکولوپاتی

رادیکولوپاتی گردن عبارت است از درد بازو و گردن به دلیل درگیری ریشه‌های عصبی. علائم آن عبارتند از درد، بی‌حسی یا ضعف بازو.

میلوپاتی

میلوپاتی عبارت است از فشار آمدن به نخاع، البته به درگیر شدن نخاع نیز گفته می‌شود. علائم آن عبارتند از: گردن درد به همراه ضعف بازو یا پا، بی‌حسی یا مشکلات راه رفتن.

مطالعه کنید
شانه جدا شده چیست و راه های درمان آن

هر سه نوع گردن درد می‌توانند حاد یا مزمن باشند:

درد حاد

درد حاد، به صورت ناگهانی و به دلیل یک آسیب‌دیدگی یا فشار رخ می‌دهد. در اکثر موارد گردن درد تنها با استراحت، گذاشتن یخ و مسکن‌های بدون نسخه طی ۷ تا ۱۰ روز رفع می‌شود.

درد مزمن

درد مزمن به دردی گفته می‌شود که بیش از سه ماه دوام داشته باشد. افرادی که درمان‌های محافظه‌کارانه برای آن‌ها جواب نداده و از درد مزمن رنج می‌برند می‌توانند از روش‌های مدیریت درد یا جراحی استفاده کنند.

علائم و نشانه ها

  1. شدید شدن درد گردن بعد از ثابت نگه داشتن گردن در یک حالت برای مدت طولانی( مانند رانندگی یا کار با کامپیوتر)
  2. خشکی و گرفتگی عضلات گردن
  3. کاهش دامنه حرکتی گردن
  4. سر درد

چه درمان هایی برای گردن درد می توان انجام داد؟

راه و روش های درمان و فیزیوتراپی

درمان درد گردن توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

فیزیو تراپیست ها در کلینیک فیزیو تراپی پیشرفته‌، برای درمان مشکلات مربوط به گردن آموزش دیده‌اند.

معمولا تمام آن چه برای درمان گردن درد مورد نیاز است، درمان های دستی اجرا شده توسط فیزیو تراپیست، به همراه تمرینات خانگی می باشد. مهم است که مطمئن شوید هر گونه درمان فیزیکی انجام شده، توسط افراد متخصص و با صلاحیت صورت بگیرد.

پزشک شما، در مورد پوکی استخوان از شما سوال خواهد کرد، چرا که برخی از روش‌های درمانی، برای افراد مبتلا به این عارضه مناسب نیستند. تحقیقات نشان داده اند که روش درمان دستی معمولا فقط در سه ماه اول ایجاد مشکل در گردن، موثر می باشد.

تمرین

بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که انجام تمرین و ورزش کردن می توانند ابزار های اصلی درمان گردن درد باشند.

فیزیو تراپیست شما ممکن است تمرینات مخصوصی را برای کمک به بهبودی دامنه ی حرکتی گردن و همچنین کاهش درد آن به شما ارائه دهد. اگر در طول ارزیابی های اولیه از فرد، وجود ضعف نیز تشخیص داده شود، فیزیو تراپیست ممکن است تمرینات تقویتی را نیز تجویز کند.

تراکشن

در برخی موارد، ممکن است برای درمان گردن درد از تراکشن گردن نیز استفاده شود. تراکشن برای جدا کردن سطوح مفاصل گردن از یکدیگر استفاده می شود که اگر شما دچار آرتروز گردن باشید، مفید خواهد بود.

اگر شما مبتلا به یک دیسک بیرون زده یا فتق شده می باشید، تراکشن می تواند به اعصاب تحت فشار کمی فضا داده و درد را کاهش دهد.

اصلاح حالت بدن

اگر احتمال داده شود که نشستن در حالت نامناسب، علت ایجاد گردن درد در شماست، فیزیو تراپیست به شما کمک می کند که آن را اصلاح کنید. او همچنین ممکن است از کمر بندهای طبی برای بهبود حالت نشستن شما کمک بگیرد.

درمان دستی و تکنیک های جا اندازی

از درمان دستی و تکنیک های جا اندازی برای کمک به بهبودی دامنه ی حرکتی گردن و کاهش درد آن استفاده می شود. درمان دستی و تحرک بخشی به گردن، خطراتی را نیز به همراه دارند. این تکنیک ها باید حتما توسط یک فیزیو تراپیست با صلاحیت بالا اجرا شوند.

ماساژ

اگر احتمال داده شود که ماهیچه های سفت و دردناک، علت ایجاد گردن درد شما باشند، فیزیو تراپیست شما ممکن است از تکنیک های ماساژ برای کمک به کاهش تنش و درد در این عضلات بهره بگیرد.

رفع فشار ستون فقرات (DTS / DOC)

این روش بهتر از تراکشن معمولی گردن کار کرده و هیچ گونه ناراحتی برای فرد ایجاد نمی کند. این روش یک فشار دور کننده به مهره های ستون فقرات وارد کرده و بدین ترتیب درد و گرفتگی را کاهش می دهد.

لیزر کم توان

این روش در مدیریت درد و کمک به بهبودی زخم ها کاربرد دارد.

سرما و گرما درمانی

با استفاده از گرما، فیزیو تراپیست سعی می کند که جریان خون در ناحیه ی مورد نظر را افزایش دهد، چرا که افزایش گردش خون در یک ناحیه، باعث افزایش میزان اکسیژن و مواد غذایی خواهد شد.

مطالعه کنید
درد آلت تناسلی مردان و علت و راه های درمان آن

خون همچنین برای دفع محصولات جانبی زاید تولید شده توسط اسپاسم های عضلانی و همچنین کمک به بهبودی بافت ها، مورد نیاز است.

سرما درمانی گردش خون را کاهش داده و به کاهش التهاب، اسپاسم های عضلانی و درد کمک می کند. فیزیو تراپیست شما از هر دو روش سرما و گرما درمانی به صورت متناوب استفاده خواهد کرد.

تحریک الکتریکی اعصاب از روی پوست (TENS)

یک دستگاه مخصوص، عضلات شما را به وسیله ی شدت های مختلف جریان الکتریکی (ولی بی خطر)، تحریک خواهد کرد. این روش به کاهش اسپاسم های عضلانی کمک کرده و تولید اندورفین را نیز افزایش می دهد که دارو مسکن درد طبیعی بدن می باشد.

استفاده از فراصوت

فراصوت به وسیله ی افزایش گردش خون، باعث کاهش اسپاسم ها، گرفتگی ها، انقباضات، تورم ها و درد های عضلانی می شود.

این کار به وسیله ی فرستادن امواج صوتی به عمق بافت های ماهیچه ای انجام می شود که در اثر آن گرمای کمی در بافت ایجاد شده و گردش خون و فرایند ترمیم بدن تسریع می شوند.

ورزش و حرکات اصلاحی

فشار ایزومتریک

فشار ایزومتریک، به تقویت عضلات در همه ی جوانب گردن کمک می کند. کف دست خود را بر روی پیشانی قرار داده و به آرامی سر خود را به درون دست فشار دهید.

سپس دست های خود را در پشت سرتان قرار داده و همین کار را تکرار کنید. این تمرین را با قرار دادن دست خود در کنار سر و فشار دادن سر بر خلاف جهت مقاومت دست، تکرار کنید.

با طرف دیگر سر نیز این تمرین را انجام دهید. هر بار که سر خود را به درون دستتان فشار می دهید، ۵ ثانیه حالت خود را حفظ کرده و پس از ۳ ثانیه استراحت، دوباره تکرار کنید. در طول هر بار انجام این تمرین، گردن خود را صاف نگه داشته و سر خود را به طرف جلو خم نکنید.

فشار دادن کتف ها

در یک حالت راحت نشسته یا بایستید و در حالی که کمر خود را صاف نگه داشته اید، آرنج خود را نزدیک به ۹۰ درجه خم کنید.

درمان درد گردن توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

بازو های خود را در کنار بدن نگاه داشته و کتف های خود را تا جایی که احساس درد نمی کنید، به یکدیگر فشار دهید. حالت فشرده شده ی کتف ها را به مدت ۵ ثانیه حفظ کرده و سپس عضلات خود را شل کنید. این تمرین را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.

فرو بردن چانه در گردن

این تمرین ، یک تمرین بسیار ساده است که به آرامی پشت گردن شما را می کشد. در یک حالت راحت نشسته و یا بایستید، سپس به آرامی چانه ی خود را به سمت گردن و به پایین بکشید تا یک کشش خفیف در پشت گردن خود حس کنید. این حالت را ۳ ثانیه حفظ کرده و ۱۰ بار این تمرین را تکرار کنید.

خم کردن گردن به عقب و جلو

حرکات خم کردن گردن به عقب و جلو، گردن شما را از همه‌ی جهات می‌کشد. سر خود را به خصوص به هنگام خم کرده گردن به عقب، به آرامی حرکت دهید.

درمان درد گردن توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد در تهران

به نیروی جاذبه ی زمین اجازه دهید که عضلات شما را بکشد، و خود نیروی اضافی به آن ها وارد نکنید. با نزدیک کردن چانه به سینه ی خود تمرین را شروع کنید. سپس با یک حرکت دایره وار سر، گوش راست خود را به شانه ی راست نزدیک کنید.

این حرکت دایره وار را ادامه دهید تا جایی که به موقعیت اولیه ی خود باز گردید.

 

5 Comments

  1. سلام من پدرم پارگی دیسک گردن دارد میخوام بدونم میشه با جراحی لیزر خوب بشه

    1. سلام
      باید مدارک پزشکی ایشان را بررسی کنیم
      گاهی روشهاي غير جراحي كمك كننده است

  2. با عرض سلام
    خانم بنده 45 سال سن دارد اکثر درد از ناحیه گردن شروع شده و به کتف ختم میشود به طوری که از درد کتف سر درد میگیرد.
    لطفا بفرمایید مشکل چیست و باید چه کاری انجا بدیم؟

    1. سلام
      ديسكهای گردن گاهی باعث آن مي‌شود بايد ام ار ای كنند

  3. باسلام بنده عمل جراحی دیسک گردن انجام دادم متاسفانه بعد از عمل دردم بیستر شده بامراجعه بهدکتر جراحگفت متاسفانه نمیشهکاری کرداگه عمل دوباره انجام بشه احتمال فلج شدن دستها یا دست وپا هست به دکتر دیگی ای مراجعه کردم MlRقبل وبعدازعمل تماشاکرد فرمودندمشکلی بنام میلـوپاتی داریدکه قبل از عمل نداشتید واز دستم کاری ساخته نیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *