بورسیت لگن یا بورسیت تروکانتریک چیست ؟
- Home
- بورسیت لگن یا بورسیت تروکانتریک چیست ؟
بورسیت لگن هنگامی رخ میدهد که “بورس” یک کیسه کوچک و بالشتکی که روی مفصل لگن را میپوشاند، ملتهب میشود.
التهاب بورس لگن که به صورت علمی تر به آن التهاب بورس تروکانتر(قسمت پهلویی- فوقانی ران) می گویند، مسئله ای است که به علت التهاب بورس تروکانتر به وجود می آید و دردی که در اثر آن بیمار را درگیر می کند، در واقع از عوارض جانبی و علائم این مشکل است.
بورس در واقع یک کیسه حاوی مایع است که وظیفه اش حفاظت و همچنین آسان و نرم کردن حرکت استخوان ها در کنار یکدیگر است.
بورس درست مثل یک بالش است که در اطراف تروکانتر بزرگ در بخش جانبی لگن، قرار دارد.
این بالشت باعث می شود که میان بافت ها و استخوان در هنگام حرکت و فعالیت، اصطکاکی به وجود نیاید و آن ها بدون سایش کار خود را انجام دهند.
ولی نکته ای که در مورد بورس وجود دارد و باعث می شود التهاب آن همراه با درد باشد این است که از اطراف بورس عصب های مختلفی عبور می کند.
این مسئله باعث می شود هنگام التهاب بورس، اعصاب درگیر شوند و در نتیجه درد ایجاد شود.
این بورس در حقیقت بخشی از مفصل ران را شامل می شود که در نزدیکی استخوان تروکانتر بزرگ مفصل ران قرار گرفته و در موارد التهاب آن سبب درد مزمن لگن میشود.
حرکت های زیر ممکن است در افزایش درد بورسیت لگن دخیل باشند.
بورس ها در ناحیه لگن بر اساس آناتومی و عملکرد خود تقسیم بندی می شوند.
بورسیت لگن میتواند ناشی از یک یا چند مورد از رویدادهای زیر باشد:
آسیب به لگن .این میتواند شامل افتادن روی لگن، برخورد لگن به یک جسم یا دراز کشیدن در یک طرف بدن برای مدت طولانی باشد.
بازی یا فعالیتهای کاری که باعث استفاده بیش از حد یا آسیب به نواحی مفصلی میشود. چنین فعالیتهایی ممکن است شامل دویدن از پلهها، بالا رفتن یا ایستادن برای مدت طولانی باشد.
وضعیت بدنی نادرست. این وضعیت میتواند ناشی از اسکولیوز، آرتریت ستون فقرات کمری (پایین) و سایر مشکلات ستون فقرات باشد.
تنش وارد شده بر روی بافتهای نرم در نتیجه یک مفصل یا استخوان غیرطبیعی یا نامناسب (مانند تفاوت طول پا یا آرتریت در مفصل).
سایر بیماریها یا شرایط . اینها ممکن است شامل آرتریت روماتوئید، نقرس، پسوریازیس، بیماری تیروئید یا یک واکنش غیرمعمول دارویی باشد. در موارد نادر، بورسیت میتواند ناشی از عفونت باشد.
جراحی قبلی در اطراف لگن یا کاشت پروتز در مفصل ران.
خار استخوان لگن یا رسوب کلسیم در تاندونهایی که به تروکانتر متصل میشوند.
در زیر به برخی عوامل که احتمال بروز بورسیت لگن را بالامی برند اشاره می کنیم:
– استفاده بیش از حد از مفصل لگن طی فعالیت های ورزشی مانند دویدن، دوچرخه سواری و بالا رفتن از پله ها
– لاغری شدید و خوابیدن روی سطوح سفت
– آسیب به لگن در اثر افتادن و …
– بیماری های مرتبط با ستون فقرات
– کوتاه تر بودن یک پا نسبت به دیگری
– آرتریت روماتوئید
– سابقه جراحی
اصلی ترین نشانه ها و علائم بورسیت لگن، احساس درد شدید در ناحیه لگن و نشیمنگاه و ایجاد التهاب در مفصل لگن است. فعالیت هایی هستند که موجب افزایش درد و التهاب در ناحیه لگن می شوند؛ عبارتند از:
از دیگر علائم بورسیت لگن می توان اشاره داشت به:
این بیماری در بین زنان شایع تر از مردان است. بورسیت لگن بیشتر در افراد مسن دیده می شود و احتمال ابتلا به آن در سنین جوانی بسیار پایین است.
احتمال بروز بورسیت لگن در بیماران دیابتی، افرادی که مبتلا به روماتیسم مفصلی هستند یا سابقه ی جراحی های لگنی دارند نیز بیشتر از دیگران است.
نامساوی بودن طول پاها، لاغری های شدید، خوابیدن روی سطوح سخت و آسیب های قبلی لگن نیز می توانند شخص را بیشتر مستعد بیماری بورسیت لگن کنند.
با اینکه پیشگیری از ابتلا به بورسیت آن هم برای افرادی که به کارهای سخت و ورزش های سنگین مشغولند کاری سخت و مشکل است؛
اما با انجام یکسری تغییرات در نحوه انجام یک از کارها شما میتواند خطر و شدت تکرار دوبارهی بیماری را کاهش داد.
از جمله کارهایی که شما می توانید برای پیشگیری از ابتلا به بورسیت لگن انجام دهید. شامل:
فرقی نمی کنید شما یک ورزشکار حرفه ای هستید و یا یک فرد معمولی که ورزش می کند به هر حال برای اینکه در آینده متحمل درد ها و بیماری های مفصلی نشوید پیشنهاد می کنم حتما قبل از شروع به ورزش بدن خود را گرم کنید.
تشخیص بورسیت لگن با استفاده از بررسی سابقه پزشکی و معاینه بدنی انجام میشود. پزشک در ارتباط با زمان آغاز درد و حرکتی که سبب ایجاد درد میشود از بیمار پرسش میکند.
پزشک از معاینه بدنی به منظور ارزیابی خشکی مفصل لگن و لنگیدن بیمار استفاده میکند. پس از انجام موارد فوق، تصویربرداری با اشعه ایکس جهت اطمینان از عدم وجود ناهنجاری در لگن مورد استفاده قرار میگیرد.
یک روش ساده جهت تشخیص بورسیت لگن ، تزریق مستقیم ماده بیحسی موضعی در بورس میباشد. این روش در مطب پزشک انجام میشود. به این منظور بیمار بر روی تخت به پهلو دراز میکشد.
پوست ناحیه مورد نظر ضد عفونی شده و از سوزن بلندی جهت تزریق ده تا بیست میلیلیتر دارو مانند نووکایین در بورس تروکانتر استفاده میشود.
در صورت تسکین فوری درد، پزشک وجود بورسیت تروکانتر را تشخیص میدهد. برخی از پزشکان جهت کمک به درمان عارضه مقداری داروی کورتیزون به نووکایین اضافه میکنند.
یک چهارم فنجان روغن زیتون
۴ الی ۵ قطره روغن بابونه. در صورتی که به روغن بابونه دسترسی نداشته باشید می توانید از روغن رزماری نیز استفاده کنید.
با مخلوط کردن اسانس بابونه و روغن زیتون، یک ترکیب روغنی تهیه کنید.
مخلوط به دست آمده را روی ناحیه آسیب دیده بمالید و یک یا دو دقیقه ماساژ دهید.
برای دستیابی به نتایج بهتر اجازه بدهید مخلوط روغن یک شب روی مفصل لگن بماند.
برای کاهش یا بهبود یافتن علائم بورسیت لگن باید این کار را هر سه روز یکبار تکرار کنید.
بیشتر اسانس های گیاهی از جمله اسانس بابونه و رزماری دارای خواص ضد التهابی هستند و در نتیجه باعث کاهش تورم می شوند.
همچنین اسانس ها به دلیل داشتن طبیعت گرم نوعی احساس گرما در مفصل تولید می کنند. گرما می تواند به کاهش درد و تسکین درد کمک کند.
ابتدا کیسه یخ را به مدت ۱۰ دقیقه روی قسمت های متورم لگن قرار دهید.
حالا کیسه آب گرم را به مدت حداقل ۱۰ دقیقه در همان نقطه از لگن قرار دهید.
برای کاهش علائم و رسیدن به نتایج مطلوب این کار را هر چند روز یکبار انجام بدهید.
استفاده متناوب از کیسه آب گرم و سرد یک روش استاندارد برای درمان دردهای عضلانی است. قرار دادن کیسه یخ به کاهش درد و تورم و بی حسی ناحیه کمک می کند.
سپس، استفاده از کیسه آب گرم باعث افزایش گردش خون در محل آسیب دیده می شود و به بهبود بیشتر التهاب کمک می کند. استفاده نهایی از کیسه یخ تضمین می کند که عضلات و مفاصل دوباره ملتهب نمی شوند.
اگر تورم بورس لگن شدید باشد، پزشک ممکن است انجام آسپیراسیون یا تخلیه بورس را با استفاده از یک سوزن توصیه نماید. در موارد نادری که انجام این روش توصیه میشود، معمولاً کورتیزون هم به طور همزمان تزریق میشود.
اگر روشهای بالا اثربخش نبود، از تزریق کورتیکواستروئیدها استفاده میشود.
از آنجا که بورس آسیب دیده در زیر پوست قرار دارد، پزشک ممکن است از اولتراسوند برای هدایت تزریق کمک بگیرد.
به ندرت پیش می آید که درمان جراحی برای بورسیت لگن در نظر گرفته شود. در صورتی که با رعایت اقدامات غیر جراحی تغییری در علائم و درد مشاهده نشود، جراحی از سوی پزشک تجویز خواهد شد.
برداشتن بورس، آسیبی به لگن وارد نمی کند و عملکرد طبیعی مفصل نیز حفظ خواهد شد.
برداشت بورس به روش آرتروسکوپی، تکنیک جدیدی است که در آن، بورس از طریق ایجاد برش کوچکی بر روی لگن برداشته می شود.
آرتروسکوپ به همراه دوربین متصل به آن، از طریق برش دیگری وارد می شود تا پزشک قادر به برداشت بورس باشد.
این روش جراحی، با کمترین میزان تهاجم انجام می شود، دوره نقاهت کوتاه و درد بسیار کمی را نیز به همراه دارد.
زمانی که بورسیت لگن به دلیل وجود مشکلات باند ایلیوتیبیال یا تاندونهای دیگر ایجاد میشود یک عمل ترمیمی انجام خواهد شد. تاندون یا تاندونها ترمیم شده و در صورت لزوم دوباره به تروخانتر بزرگتر متصل میشوند.
باند ایلیوتیبیال یک تاندون خاص بوده که با سندم درد تروخانتریک بزرگتر همراه است. در آزادسازی باند ایلیوتیبیال برای کاهش اصطکاک، طول باند افزایش مییابد. این نوع عمل جراحی ممکن است همراه با بورسکتومی انجام میشود.
در خلال انجام عمل استئوتومی، استخوان به روشهای جراحی برش داده میشود. جراح 5 تا 10 میلیمتر از استخوان تروخانتر بزرگتر را که دچار برآمدگی شده است میبرد.
این تنظیم اندازه باعث کاهش اصطکاک و فشار ایجادکننده درد لگن میشود.
نرمش های کششی و تقویتی لگن نقش مهمی در درمان بورسیت لگن (تروکانتر) دارند. انجام صحیح نرمش های لگن میتواند درد ناشی از بورسیت لگن (تروکانتر) را تا حد زیادی بهبود دارده و احتمال عود آنرا در آینده کاهش دهد.
انجام نرمش های کششی و تقویتی مهمترین قسمت درمان بورسیت لگن (تروکانتر) است.
نرمش های کششی موجب میشوند تاندون عضلات گلوتئال و همچنین تاندون فاسیا لاتا نرم و قابل انعطاف شده و در نتیجه سایش کمتری بر روی تروکانتر بزرگ و بورس داشته باشد.
انجام نرمش های تقویتی برای قویتر کردن عضلات لگن هم میتواند این سایش را کمتر کند. این نرمش ها در زیر توضیح داده شده اند.
ابتدا نرمش های کششی زیر را انجام دهید.
به پشت بر روی زمین بخوابید و زانوانتان را خم کرده،بطوریکه کف پاهایتان بر روی زمین قرار گیرد. سپس مچ یک پا را بر روی زانوی طرف مقابل قرار دهید.
ران زانویی که مچ پا بر روی آن قرار گرفته را با دو دست گرفته و بطرف سینه خود بکشید. در این نرمش باید یک کشش را در باسن و سطح خارجی مفصل ران خود حس کنید.
این وضعیت را ۳۰-۱۵ ثانیه حفظ کرده و سپس مجدد به حالت اولیه برگردید. حرکت را چهار بار تکرار کنید.
سر پا بایستید. پاهای خود را ضربدری بگذارید بطوریکه یک ساق شما بصورت ضربدری جلوی ساق دیگر قرار بگیرد. سپس به جلو خم شده و نوک انگشتان دست خود را به انگشتان پا برسانید.
این وضعیت را ۳۰-۱۵ ثانیه حفظ کرده و سپس مجدد به حالت اولیه برگردید. حرکت را سه بار تکرار کنید. حرکت را برای پای مقابل هم انجام دهید.
در کنار یک دیوار ایستاده بطوریکه یک شانه شما به دیوار نزدیکتر باشد. یک دست را برای کنترل بیشتر بر روی دیوار قرار دهید. پایی را که از دیوار دور است را در جلوی پای دیگر قرار دهید.
کف هر دو پا را بر روی زمین نگه دارید. سپس لگن خود را به طرف دیوار نزدیک کنید. این وضعیت را ۳۰-۱۵ ثانیه حفظ کرده و سپس مجدد به حالت اولیه برگردید. حرکت را سه بار تکرار کنید. حرکت را برای پای مقابل هم انجام دهید.
وقتی که درد شدید در سمت خارج لگن کاهش پیدا کرد میتوانید نرمش های تقویتی زیر را نیز به آنها اضافه کنید.
به شکم بر روی زمین بخوابید. پای طرف مشکل دار را از پشت به اندازه یک وجب از زمین بلند کنید. این حالت را چند ثانیه حفظ کرده و سپس پا را آهسته بر روی زمین قرار دهید. نرمش را در ۳ ست ده تایی انجام دهید.
به شانه طرف سالم بخوابد. پای طرف مشکل دار را از کنار به اندازه یک وجب از زمین بلند کنید. این حالت را چند ثانیه حفظ کرده و سپس پا را آهسته بر روی زمین قرار دهید. نرمش را در ۳ ست ده تایی انجام دهید.
سر پا کنار یک دیار ایستاده و پشت خود را به دیوار تکیه دهید. بین کمر خود و دیوار یک توپ قرار دهید. به آرامی تنه خود را پایین بیاورید بطوریکه زانو های شما به اندازه ۴۵ درجه خم شوند.
این حالت را ده ثانیه حفظ کرده و سپس دوباره به حالت مستقیم درآیید. نرمش را در ۳ ست ده تایی انجام دهید.
مطلب خیلی عالی بود و نرمشهای که گذاشتید و توضیحات اون هم بسیار عالی بود ممنونم از این مقاله عالی
درود بر جناب دکتر من شدیدا درد دارم دچار بورسیت لگن شدم والان یک ماه است که درد دارم تا حالا ۵دکتر رفتم هیچکدوم تشخیص ندادن لطفا شما بگید چطور میتونم از شما وقت بگیرم
با تلفن داخل سایت تماس بگيريد
سلام من مدت یکسال است که در ناحیه لکن درد دارم به طوری که راه رفتن برایم دشوار است خیلی دکتر رفتم که اول گفتم گرفتگی کانال نخاعی داری و درمانها هیچکدام فایده نداشت و آخرین دکتر تشخیص بورسیت داد پی آرپی کردم و سه ماه خوب بودم ولی دوباره دردم شروع شد وقتی میخوابم دردم بیشر است باید باشد زیر زانو بگذارم و تکان نخورم بعضی وقتها درد به ران و زانویم میزند چکار کنم که خوب بشم فعالیت ورزشی هم دارم یعنی دو ماهه که یوگا میرم خواهش میکنم راهنمایی کنید
درمان بورسيت دارو و ليزر پرتوان به همراه انجام تزريق در فواصل مناسب است
سلام و عرض ادب .بنده پام شکسته بود و مچ پام توی کچ بود و یک شب که روی یکطرف بدنم تا صبح روی پهلو خوابیده بودم و صبح بعد از خواب درد شدیدی در ناحیه بیرونی یا قسمت برجسته لگن متوجه شدم و الان حدود 3هفته اس که همچنان درد دارم به طوری که با یک فشار یا ماساژ درد میکشم .آیا بورسیت است و اگر بله چطور باید درمان بشم که به جراحی منجر نشود.سپاس
سلام احتمالا بورسيت است و درمان اوليه ان مسكن و استفاده از كمپرس گرم است